ЧЕРНОМОРСКА ТУРЦИЯ с полет от София през Септември 2023 ! Пътуване до манастира Сумела и земите на великите хети! 1 СВОБОДНО МЯСТО - МЪЖ ЗА КОМБИНАЦИЯ

1737 BGN
 Турция
 6 Дни / 5 Нощи
 Самолет

ПЪТУВАНЕ ДО МАНАСТИРА СУМЕЛА "БОГОРОДИЦА НА ЧЕРНАТА СКАЛА" И ДРЕВНОТО ЦАРСТВО НА ХЕТИТЕ

МАРШРУТ: СОФИЯ - ТРАБЗОН/СУМЕЛА – ОРДУ - САМСУН – АМАСИЯ – ХАТУША – АНКАРА –  СОФИЯ

С полет от София - 19 Септември 2023

Граждани на Р. Блгария могат да пътуват, както с международни валидни паспорти, така и с лични карти.

Акценти на програмата:
✔️ Посещение един от най-старите православни манастири Сумела „Богородица от черната скала“, включен в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО;
✔️ Пътуване с лифт до хълма Бозтепе в столицата на лешниците Орду
✔️ Великолепната църква на трапезундските императори „Света София“ в Трабзон
✔️ Скалните гробници на понтийските царе в Амасия
✔️ Забележителната джамия на Баязид II
✔️ Археологическия музей в Амасия, „приютил“ мумиите на монголски аристократи
✔️ Археологическия музей в Чорум, съдържащ над 12 000 експоната
✔️ Славната Хатуша, столица на великите хети

СОФИЯ – ТРАБЗОН/СУМЕЛА – ОРДУ - САМСУН – АМАСИЯ – ХАТУША – АНКАРА –  СОФИЯ

ИЗТЕКЛА ОФЕРТА

Програма

Ден 1 :

19.09.2023  СОФИЯ – ИСТАНБУЛ - ТРАБЗОН
Сутрешен полет София - Истанбул - Трабзон с излитане от Терминал 2. Трансфер до хотел 3*/4* и настаняване. Възможност за нощна разходка из красивия Трабзон. Някога, и то не много отдавна Трабзон е бил центърът на света! Когато през 1204 г. кръстоносците превземат Константинопол, Византийската империя се разпада на 3 части: Епирското десподство, което Иван Асен II набива при Клокотница, Никейската империя с център днешния град Измит и Трапезундската империя - най-силната и най-развитата от трите византийски държави.
Някогашният Трапезунд е днешният Трабзон. Не е ясно кога е основан, вероятно е един от най-старите градове в света. Бил е столицата на Понтийското царство, за което Черно море е било вътрешно езеро. Управлявал го е онзи Митридат, за когото може би сте чували, че още от бебе майка му му давала всякакви отрови в малки дози, за да привикне към тях и да не може да бъде отровен като повечето си предшественици. Когато пораснал, разбира се, опитали да го отровят много пъти, но не успели и се заговорило, че е безсмъртен. Нощувка.

Ден 2 :

20.09.2023  МАНАСТИРА "СУМЕЛА"
След закуска ще се отправим към древния манастир "Сумела" или „Богородица на черната скала“ – един от най-старите православни манастири в света - на 1600 години, разположен в стръмна скала на 1200 метра надморка височина, включен в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!
Ще преминем през долината Косандере и хипнотизиращия национален парк Алтъндере, склоновете на високия близо 4000 метра Северен Тавър се спускат стръмно към Черно море.
Ще се потопим в спокойствието на парка, докато слушаме шума на водопадите. Ще поспрем на наблюдателната точка на манастира Сумела, за да се полюбуваме на впечатляващата му архитектура. 
Манастирът е изграден върху скали, до които се стига по пътека през гората. Красивите стенописи от 18 век по стените му представляват библейски сцени от живота на Исус Христос и Дева Мария.
Следва изкачване по стълбите, навлизайки в самата Понтийска планина.
Според легендата, един от учениците на Исус Христос - Свети Лука направил икона на Дева Мария, а след смъртта му тя била изпратена в Атина. По време на управлението на Теодосий I обаче иконата пожелала да напусне Атина и била пренесена от ангели от Атина в Трапезунд и поставена в пещера в скалите.
Скоро след това двама атински свещеници на име Варнав и Софроний, докато пътували от Атина до Трапезунд, намерили чудотворната в пещерата и решили да построят там църква, за да създадат „дом“ за иконата с което иконата приема името Панагия Сумела.
Смята се, че иконата е много стара и притежава чудодейни свойства. През 1922 г., когато гърците от Мала Азия и Понт биват прогонени от земите на техните предци, монасите скриват иконата Панагия Сумела, ръкописното евангелие, преписано на пергамент от св. Христофор и Светия кръст, изработен от дървото под манастира и остава там около 30 години. През 1931 г. Ксантийският митрополит заедно с намесата на тогавашния гръцкия министър-председател Елефтериос Венизелос успяват да „освободят“ иконата от земния й гроб в Мала Азия. Искането бива одобрено от турския премиер Исмет Инону, след като министър-председателя  поисква разрешението му да изпрати монаси в манастира, за да вземат иконата и другите свещени съкровища. Отец Амвросий, който е бил един от монасите на Панагия Сумела, е бил избран от митрополит Хрисантос от Трабзон да предприеме това специално пътуване. Той тръгва към Турция на 22 октомври 1931 г. и скоро скритата икона бива открита заедно с другите свещени предмети, с които е била заровена и върната в Атина.

Не само в християнството, но и в мюсюлманската религия се счита, че Богородица носи здраве на хората. Това е и причината за огромния поток от мюсюлмани, които посещеват манастира. 
При наличие на време и ако обстоятелствата го позволяват, връщайки се към Трабзон ще направим дегустация на чай в една от многобройните фабрики за чай в района.
Завръщане в Трабзон. Пристигайки в Трабзон, ще направим разходка в този красив град и разбира се – ще ви разкажем за него. Нощувка.

Ден 3 :

21.09.2023  ТРАБЗОН – ОРДУ – САМСУН
След закуска ще се посетим великолепната Царска църква на трапезундските императори – „Света София“. 
Когато Константинопол - Вторият Рим, паднал, било логично именно Трапезунд да стане новият „център на света“. Спомен от това е запазен дори до днес - на много езици, дори има идиом , свързан с това събитие - "да загубиш Трапезунд", което значи пълно изгубване на посока и смисъл.
Както се полага на наследник на Константинопол, в Трабзон местните управници от династията на Комнините построили своя църква - "Света София". Да, много по-малка от тази в Цариград, но все пак по-голяма от тази на конкурентите им в Никея. В Трабзонската "Света София" в прекрасно състояние са запазени фрески от XIV век и дори пласт от XIII век, безценни примери от една много по-различна от константинополската иконопис, много по-мистична и мъченическа, с характерни лица от антропологичен тип, който не сме виждали в нашенските икони и който все още се среща, макар и много рядко и на живо по тези места.
След Света София ще се отправим към Орду – както често я наричат „Столицата на лешника“. Разкази, датиращи от 1500 г. пр. н. е. описват култивирането на лешници в района на Черно море. Лешниковите насаждения на Турция са разположени главно в района на Черно море между Трабзон и Коджаели. Само в Орду през 2019 г. са събрани 200 000 тона. Днес Турция е най-важния производител на лешници в света и изнася реколтата си до над 100 държави.
След пристигането ни ще се изкачим с лифт до хълма Бозтепе, а пътувайки към него ще се наслаждаваме на прекрасната гледка към града, разположен по склона на Понтийските планини чак до Черно море. Хълмът Бозтепе е разположен на 530 м надморска височина и е превърнат в прекрасен парк за почивка на местните жители и  туристите. Ще се разходим по калдъръмената пътека, ще минем покрай занаятчиите, предлагащи деликатеси с и от лешници, ще изпием по едно турско кафе и ще вдишаме кристално чистия планинско - морски въздух.
В края на деня ще се отправим към град Самсун - „Зеницата на Черноморието“ и родно място на Турската република. Защо наричат така града ще разберете на следващия ден.  
Настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 4 :

22.09.2023  САМСУН - АМАСИЯ
Закуска. 
Археологически проучвания и проучвания, извършени на могилата Дюндар тепе, разкриват, че на територията на Самсун е живяла цивилизация от халколита и медната епоха. По време на създаването на гръцки колонии в Анадола, областта е била малко селище, наречено Амисос. Приема се, че градът е основан от Милетос (Милет), един от йонийските градове-държави.
 Градът, който попада под господството на римския цезар през 47 г. пр. н. е., заема място в политическата история и историята на религиите като епископски център през византийския период, който продължава това господство и когато се разпространява християнството.
През 1869 г. в Самсун избухва голям пожар и почти целият е изпепелен, но тъй като е богат търговски център и град, той успява бързо да се възстанови и развие. В следствие на пожара къщите, улиците и булевардите са преустроени по плана на архитект,  доведен от Франция.
„Отидох в Самсун на 19 май 1919 г.“. 19 май е начало. Това са думите на Мустафа Кемал Ататюр , които бележат началото на Турското Национално движение в Анадола.
Турската война за независимост е военен конфликт между Турското национално движение срещу някои от членовете на Антантата (Гърция, Армения, Великобритания, Франция и Италия), възникнал в следствие поражението над Османската империя в Първата световна война, когато част от териториите ѝ са окупирани от Антантата. Турското Национално движение в Анадола формира ново Велико народно събрание от Ататюрк и неговите колеги. След края на военните действия на турско-арменския, френско-турския и гръко-турския фронт, където турските националисти побеждават, Севърският договор е изоставен и са подписани договорите от Карс (октомври 1921) и Лозана (юли 1923). Съюзниците напускат Мала Азия и Източна Тракия, и на национално събрание на Турция се взема решение за създаването на Република Турция, която е обявена за 29 октомври 1923. С вземането на властта от Турското национално движение, разделянето на Османската империя и премахването на султаната, османската епоха приключва, а с реформите на Ататюрк се създава модерната, светска и национална държава Турция.
След разходката ни в крайбрежния парк покрай каналите и палмите, ще ви отведем до парка Барти, където на площ от 2.5 декара е създадено изкуственото село, кръстено на амазонките, за които се смята, че са живели в областта Темискира (Терме – източната част на провинция Самсун). Там ще видите скулптури, релефи, вещи от ежедневието на амазонките. Използвайки оръжия като едногърла стрела, лък и брадва с две остриета, амазонското общество е известно като общество на легендарни жени воини. Скулптурите са доста реалистични с близостта си до човешка тъкан, чиито очи са направени от истински очи-протези, а косата е от истинска коса, използвайки специален силиконов материал, използван във филмите на ужасите в Холивуд. Амазонките се считат за една от историческите и културни ценности на Самсун и неговия регион. За тях се споменава също в писмените плочи на хетите, една от най-старите цивилизации на Анадола, оцелели до наши дни.  
Продължаваме към Амасия. Амасия е най-красивия и интересен град в северна Турция. Историята на Амасия е толкова стара, колкото и историята на Анадола. Някои от важните селища  принадлежат към епохата на халколита. Известно е, че много анадолски градове са имали за основатели богове или герои в древни времена, а Амасия не прави изключение. Това се установява въз основа на надписа ERMHC KTICAC THN POLIN върху монета от периода на периода на римския император Септимий Север (193-211), обозначаващ основаването на града от Бог Хермес.  Ето защо се приема, че Хермес е богът основател на град Амасия. 
Първо ще посетим Гробниците на царете на Понт, образуващи кралския некропол. Монументалните царски гробници са издълбани във варовикова скална формация, създадена когато Митридат I (управлявал 281–266 г. пр. н. е.) основава Понтийското кралство и прави Амасея (съвременна Амасия) столица. Гробниците съдържат големи каменни гробни камери вътре. Районът се нарича "Долината на царете", заради славното му минало от стотици години през елинистическия период. За 18-те скални гробници, издълбани във варовик с разширени прави стени и стълби, е писал пръв Страбон, който твърди, че принадлежат на понтийските царе.
Вечерта ще станем свидетели на феерия от светлини и цветове, обгръщаща некропола и подсилващ усещането за мистига и величие. Свободно време. Нощувка.

Ден 5 :

23.09.2023  АМАСИЯ – ЧОРУМ - ХАТУША –  АНКАРА
Амасия предлага още много забележителности. Тук османските принцове изучавали тънкостите на владетелския занаят като губернатори. Бюстовете им на крайбрежната улица пазят спомена за тези времена. Бъдещите султани са оставили богато наследство от великолепни сгради. Най-изящният шедьовър сред тях е джамията на Баязид II. Състои се от джамия, теологическо училище, паметник и фонтан, красиви минарета, покрити с цветни камъни. 
Отправяме се към Чорум, където ще посетим археологическия музей, известен с богатата си сбирка от артефакти от времето на хетите и други древни народи, това ще бъде плавно въведение към останалата част от програмата ни за деня. Хетите са пет хилядолетната древна цивилизация, една от най-важните цивилизации не само на Анадола, но и на световната история. Оказват силно влияние върху митологията, езика, религията, политиката и търговията на Европа и Близкия изток и са пионери по редица въпроси като правото и държавната организация. Хетите обработват минералите и постигат голям успех главно в изработката на висококачествени железни изделия и в оръжейните технологии; Създават силни армии и по този начин установяват контрол над средиземноморските търговски пътища и получават превъзходство в Анадола. Хетите отдават приоритет на правата на жените, създават правен социален ред, изграждат великолепни градове и монументални произведения на изкуството. Интересно е да се знае също, че хетите са част от палеобалканските тракийски народи, които се придвижват от южната част на Балканите – български и гръцки земи към Мала Азия, за да стигнат до тук около 1600 години преди Христа, което де факто ги прави наши предци.
След Чорум, в продължение на историята, която започнахме в археологическия музей ще ви отведем до славната Хатуша - гордата столица на хетите, една от най-мистериозните цивилизации. Бидейки войнствено племе, овладяло металодобива и металообработката, хетите  имат съществено преимущество във воденето на битки, дотолкова, че се осмеляват да воюват с Египет. Ще ви разкажем за знаменитата битка при Кадеш, довела до сключването на първия мирен договор в историята на човечеството! Копие от него е изложено в централата на ООН, а той самият е изложен в истанбулския археологически музей!
Разкопките в Хатуша разкриват кралски дворец, 31 храма, театър на открито и различни скрити тунели с десетки метри дълги проходи, които са осигурявали подземно безопасно убежище за хората. В разцвета на империята Хатуша се състои от две части: долен и горен град. В долната част се издига Великият храм - най-голямата религиозна структура на древната империя, а в горните земи безброй храмове украсяват грапавите равнини, заобиколени от борови дървета и защитени от стена с четири врати. В горния град се намират и най-забележителните порти на града: Кралската порта, Лъвската порта и Портата на Сфинкса.
Ще ни посрещне известната Лъвска порта с два впечатляващи релефа на лъвове от двете страни, чудесен пример за хетска зидария. Точно отсреща се намира Кралската порта, най-добре запазената от структурите, както и Портата на Сфинкса на юг с тяло на лъв, орлови крила и човешка глава.
Археологическите разкопки за разкриване на повече слоеве все още са в ход в града, който е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1986 г.
Руините на Хатуша приютяват и доста интересен обект – мистичен каменен куб със зелен цвят, който примамва безброй туристи всеки ден. 
Смята се, че е направен от серпентинит или нефрит (нефрит) и въпреки че подобни камъни не са рядкост в региона, фактът, че този е успял да запази целостта си до днес и е значително по-различен от другите в района привлича много внимание. Местните го наричат Камък на желанията и вярват, че ги сбъдва. Нека проверим дали е така!                  
Продължаваме за Анкара.  Нощувка.

Ден 6 :

24.09.2023  АНКАРА – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ
Закуска.
Ако разполагаме с достатъчно време, ще посетим Музея на анатолийските цивилизации, където ще ви покажем артефакти от културата и бита на хетите и ще ви научим много лесно да ги разпознавате.
Освобождаване на хотела и придвижване към летището за полет Анкара – Истанбул - София. 


*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
двойно настаняване нощувка и закуска 1737
единично настаняване нощувка и закуска 1911

  Ценaта включва:

  ✔️Самолетни билети София –Истанбул - Трабзон и Анкара - Истанбул – София с включен 1 бр. чекиран и малък ръчен багаж
  ✔️Транспорт с комфортен лицензиран туристически автобус в Турция
  ✔️2 нощувки със закуски в 3/4* хотел в Трабзон
  ✔️1 нощувка със закуски в 3/4* хотел в Самсун
  ✔️1 нощувка със закуски в 3/4* хотел в Амасия
  ✔️1 нощувка със закуски в 3/4* хотел в Анкара
  ✔️ Пешеходна екскурзия в Трабзон 
  ✔️ Автобусна екскурзия до манастира Сумела 
  ✔️ Пешеходна екскурзия в Амасия 
  ✔️ Пешеходна екскурзия в Самсун 
  ✔️ Автобусна екскурзия до Хатуша и пешеходна в резервата 
  ✔️ Лицензиран турски екскурзовод на български език
  ✔️ Медицинска застраховка с асистанс покритие до 10 000 евро
  ✔️ Водач-представител на туроператора

  Цената не включва:

  ✔️ обяди и вечери
  ✔️ входните такси за всички обекти
  ✔️ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 72 години - 20 лв
  ✔️  Такса настаняване - 3.50 € (за целия престой)

  Допълнителни услуги:

  Възрастен в тройна стая на редовно легло: както 1-ви и 2-ри възрастен
  Деца над 7 години в стая с двама пълноплащащи възрастни - на запитване
  Деца до 6 години в стая с двама пълноплащащи възрастни вкл. - на запитване

Запитване:

 
 Минимален брой записани за потвърждаване на екскурзията - 30

Условия за резервации:
✔️ валиден международен паспорт
✔️ депозит в размер на 800 лв при подписване на договора
✔️ доплащане до 100% - до 18.08.2023

Условия за анулации:
✔️До 18.08.2023 г. - задържане на депозита
✔️След 18.08.2023 г. - задържане на пълната сума

Важно: Местата в автобуса ще се определят според реда на заплащанията! 

Забележки:
Препоръчваме застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща неустойки при анулация при здравословна причина за прекратяване на договора. Приблизителната стойност на застраховката е около 3% от цената на екскурзията и Травел Холидейс ООД съдейства за сключването.
✓ Туроператорът си запазва правото да актуализира цената при брой на участниците по-малък от 30.  Ако не приемат новото предложение, както и при анулиране на екскурзията, участниците получават обратно цялата заплатена от тях сума!
Местата в автобуса се определят по реда на заплащането на депозита!
✓ Минимален брой записани за осъществяването на екскурзията: 30
Срок за уведомяване за несъбран минимален брой туристи по пътуването: 30 дни преди началото на екскурзията
✓ Пътуването е с културна насоченост и включва посещения на най-значимите архитектурни обекти и паметници в този район на Турция. 
✓ Туроператорът не носи отговорност, ако някой от предвидените за разглеждане обекти е затворен поради ремонт, реставрация или друга причина.
Туроператорът се запазва право да увеличава цената на туристическия пакет, ако стойността на транспортните разходи, размерът на таксите и данъците, свързани с пътуването, както и летищни, пристанищни и други такси, се увеличат след сключване на договора до началото на пътуването, както и ако се промени валутният курс от момента на сключване на договора до началната дата на пътуването. Промяната се изчислява по актуалния фиксинг на БНБ за съответната валута, към конкретната дата на промяната. Увеличението на стойността на пътуването трябва да съответства на изменението на съответните разходи, като начинът на изчисляване е пропорционален на увеличената стойност на посочените разходи.
✓ В случай на невъзможност да бъде проведена екскурзията поради затваряне на граници или въведени забрани за пътувания, туроператорът ще възстанови на записалите се заплатените суми в срок от 14 дни!

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции