Екскурзия до Португалия: От Лисабон до Порто - 14 Юни 2023 | НЯМА МЕСТА

2197 BGN
 Португалия
 8 Дни / 7 Нощи
 Самолет

Можем да наречем Португалия РАЗЛИЧНАТА ЕВРОПА, а някой даже я наричат Рая на Европа ! Защо ли? Ето отговора: Тя е по-цветна и по-свободна, по-музикална и по-гостоприемна ... без изключения! Прегръщайки западния бряг на Иберийския полуостров, Португалия е пълна със съкровища , както за любителите на историята, така и за почитателите на културата и авантюристите на открито. От перфектното време и грандиозното крайбрежие, облечено в златни плажове и драматични скали, до оживените исторически градове, изпълнени с калдъръмени улици и средновековна архитектура. Ще се отдадем на местните вина, ще посетим живописни градчета, където се пазят вековни традиции, ще видим средновековни замъци, катедрали и манастири на една от най-мощните търговски империи в света – ПОРТУГАЛИЯ! Усмихнете се и да тръгваме!

Дата: 14 ЮНИ - 21 ЮНИ 2023 |  4 нощи в Лисабон + 3 нощи в Порто 

УДЪЛЖЕНИ РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 15.03.2023 - намаление от 200лв, калкулирано в крайната цената.

Акценти на програмата:

Авторска програма на Иван Пелтеков - лицензиран екскурзовод на български език за Португалия.

1. Кацане в Лисабон и излитане от Порто – спестяваме преход от 3,5 часа
2. Включени 3 екскурзии в цената: 
Пешеходна екскурзия  „Най-доброто от Лисабон „ - целодневна
Пешеходна екскурзия „Най-доброто от Порто“ – целодневна
Екскурзия до Обидуш, Назаре, манастира в Баталя и Фатима - целодневна
3. Централно разположени хотели в Лисабон и Порто с висок рейтинг. Това гарантира „сливане“ с духа и атмосферата на тези градове без да губим нито минута

СОФИЯ - ЛИСАБОН - СИНТРА - КИНТА ДА РАГАЛЕЙРА - КАБО ДА РОКА - КАШКАЙШ - ЕЩОРИЛ - ОБИДУШ- НАЗАРЕ - БАТАЛЯ - ФАТИМА - БРАГА - ГИМАРАЕШ - ПОРТО - СОФИЯ

Дати на тръгване:

14-06-2023

Снимки

Програма

Ден 1 :

14.06.2023

Полет от Терминал 2 на летище София за Лисабон в 15:30. Пристигане в Лисабон в 22:55. Трансфер до хотел в центъра на града и настаняване.
Нощувка.

Ден 2 :

15.06.2023
Закуска. Начало на целодневна пешеходна екскурзия „Най-доброто от Лисабон“ – включена в цената.
Знаете ли, че Лисабон е разположен на седем хълма? Подобно на други древни градове като Рим, Йерусалим, Пловдив … Днес ви очакваме, обули най-удобните обувки, за една целодневна разходка из Града на Светлината, събрал в себе си историята, слънчевите лъчи, открития хоризонт и невероятната смесица от хора и култури от цял свят.
Заедно ще се разходим из централната част Байша, ще се огледаме в реката на Площада на търговията, ще разберем как един град излиза от пепелта и водата, подобно на птицата феникс след вероятно най-силното земетресение в световната история, ще си говорим за езотерика дори и в архитектурата, за паметника на един крал, очакващ завръщането на португалската слава и световно признание.
Ще се качим по “съвременен” начин на върха на Крепостта “Сао Жорже”, ще срещнем символи и истории оставени от тамплиери, кръстоносци и араби. 
Ще разберем защо шарените фаянсови плочки са най-красивата част от португалското наследство. Ще слезем по “традиционен” начин, както са го правили от векове в стария квартал Алфама и ще се насладим на малките улички, семейни ресторанти, квартален дух и приятелски поздрави, съчетани с прекрасни гледки от откритите тераси на  Порташ ду Сол, Санта Лузиа, Санто Ещевао.
Няма да пропуснем да опитаме за обяд прекрасната португалска кухня, а по пътя ще има и време за ароматно кафе с пащел де ната, бира с пащел де бакаляо или просто чаша от най-добрите португалски вина.
Свободно време за разходка.
Възможност за вечеря с фадо музика в една от най-добрите и автентични  “къщи за фадо” в Лисабон (с предварителни резервации).
Нощувка.

Ден 3 :

16.06.2023
Закуска. Свободно време или екскурзия по желание до Синтра, Кинта да Регалейра и Кабо да Рока (целодневна, срещу доплащане, 110 лв.).
Ще тръгнем рано сутринта към Синтра, приказния град и планина, скрили в себе си толкова природна красота, красива архитектура, тайни и легенди, които заедно ще разкрием стъпка по стъпка.
Пътуването от Лисабон до Синтра е само 40 мин., но ще спрем за кратка кафе-пауза съчетана, разбира се, с местните специалитети - кейжадаш и травесейрош.
Пешеходната разходка в центъра на Синтра ще ни докосне до изключително красивия Национален дворец с емблематичните му комини, безкрайно интересна история и една от най-старите и запазени колекции от азулежуси в Португалия.
Отправяме се към Кинта да Регалейра за посещение на едно от най-мистичните места в цяла Европа, ако не и в света, създадено в ума на един милионер-алхимик, пресъздадено от оперен сценограф и служещо за връзка между земните и морските недра и небесните висини. Една истинска сцена на живота в неговата цялост, където всяко дърво, цвете, камък, дори и пейка имат своето символично значение, а природата и човека са главните актьори тази мистична пиеса.
Който желае може да се включи и в посещението ни на най-известната забележителност на Синтра - двореца “Пена”, известен освен с ярките си цветове и с историята на неговото създаване, кралските особи, живели в него и една голяма любов. Всичко това сред огромен парк в стил романтизъм и невероятно красива смесица от култури, философия и необятен хоризонт. И ако си мислите, че това е величествено - нека ви покажем истинското величие на Природата на най-западната точка на европейския континент Кабо да Рока. Усещането да си на “края на света”, на скалите, надвесени над безкрайния океан е това, което ще ви кара да се почувствате невероятно. 
Връщане в Лисабон и нощувка.

Ден 4 :

17.06.2023г.
Закуска. Свободно време в Лисабон или екскурзия до Кашкайш, Ещорил и Белейн (целодневна, срещу доплащане – 110 лв.) 
Да не си помислите, че сме забравили Кашкайш и Ещорил - сърцето на португалското “Слънчево крайбрежие”. Дали е случайно, че толкова известни личности са избирали и избират да живеят тук? Убедете се сами след разходката и историите за крале и кралици в изгнание, шпиони, артисти, художници, архитекти, дизайнери и спокойствие в стил “Бел епок”.
Да дойдеш в Лисабон и да не посетиш Белейн, с Манастира “Жеронимуш”, Паметника на откритията, Кулата на Белейн “ Сао Висенте”, да не опиташ пастейш де Белейн е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата. И ако второто не винаги е възможно, то за първото имате гарантирани места. Ще посетим всичко гореизброено заедно с още много истории, дворци и интересни места. Ще разберем как и защо Крал Мануел започва строежа на манастира, кои са хората, изобразени на паметника, какво прави главата на носорог на един от ъглите на кулата, къде са живели португалските крале, докъде е стигала реката и защо португалците заобикалят едно определено място. Ще видим как се приготвят световно известните сладкиши - пастейш де Белейн и ще поръсим няколко от тях с канела преди да се насладим на неповторимия им вкус. Ще влезем и в уникалния Музей на каляските, а за успокоение на очите ще застанем на покрива на един друг музей и ще погледаме как лодките и корабите плават спокойно по река Тежу за една от най-красивите гледки в света с моста “25 април” непосредствено пред нас. А защо не, да погледаме заедно града откъм самата река...
Нощувка.

Ден 5 :

18.06.2023г. 
Закуска. Освобождаване на хотела в Лисабон.
Време е да се отправим към Порто. По пътя ще видим Обидуш, Назаре, Манастира в Баталя и Фатима (включени в цената). 
Първо ще посетим Обидуш - отново “най”, но този път - най-добре запазеният средновековен град в страната, където ликьорът от вишни, “жинжа”, е основния повод и оправдание за бавното преминаване по малките улички, чак до величествената крепост, покрай столетната история, красивите малки магазинчета, белите къщи и много цветя.
По пътя към Порто ще посетим и Назаре, градът с библейско име, с най-високите вълни, най-красивите гледки, най-добрите рибари, най-пъстрите  облекла и най-топлото слънце, за да видите каква е Португалия в нейната неподправена природна красота, съчетана със спокойствието на непреходността.
От там ще продължим към готическите шедьоври. Ще разгледаме Манастира в Баталя с всички истории и символизъм, скрити в него - историята на най-голямата битка в португалската история, неземната красота и съвършенство на строителството и мъдростта на вековете, вплетена в стените му.
Преди да достигнем крайната ни точка за деня ще посетим и Фатима - най-свещеното място в Португалия, заедно с Виа Сакра и ще ви разкажем историята на трите пастирчета.           
Пристигане в Порто и настаняване. Нощувка.

Ден 6 :

19.06.2023

Денят се познава от сутринта, а сутринта - от хубавата закуска. След нея ще продължим с нашето пътешествие из пъстрия Порто.
Начало на пешеходната ни целодневна екскурзия в Порто (включена в цената).
Първото впечатление е най-важно - затова то ще е на прекрасната крайбрежна улица “Кайш де Рибейра” с изглед към река Дуро и натоварените с портвайн традиционни лодки “рабело”! 
Настаняването ни в центъра на Порто ще ни помогне лесно и бързо да се озовем сред прелестните забележителности на града: покритите със синьо-бели плочки църкви, една от десетте най-красиви железопътни гари в света - “Сао Бенто”, с прекрасните си панели с повече от 20 000 плочки - азулежуси, представящи бита по поречието на река Дуро и моменти от португалската история; Катедралата, Двореца на епископите, Площада на Републиката с импозантните сгради покрай него.
Ще посетим “златната” църква “Сао Франсишку”, църквите “Сао Илдефонсо” и “Кармо”, реконструираната скоро прекрасна църква “Санта Клара”, по желание - малкия, но интересен Музей на витражите (разбира се с чаша вино от Порто), Камбанарията на “Торре душ Клеригуш”, Сградата на борсата в Порто, Парка на “Паласио ду Кристал”.
Ще видим и Националния театър “Сао Жоао” и ще се убедим, че старинните трамваи не са само “визитна картичка” на Лисабон. Ще разберем какво е в основата на вечното съревнование между двата най-големи португалски града, както и как да познаем истинските жители на Порто!
Ще видим от къде Джей К. Роулинг е почерпила идеята за Хари Потър, неговото облекло, очила, приятели, неприятели и Голямото стълбище в Хоугортс. А преди да надникнем в  една от най-красивите в целия свят  книжарници - “Лейо”, с нейната смесица от неоготически, ар нуво и ар деко архитектурен стил, ще видим и един прекрасен площад, с “Фонтана на лъвовете” - отново свързан със сагата за Хари Потър. 
Нощувка.

Ден 7 :

20.06.2023г. 
Закуска. Възможност за самостоятелно разглеждане на града или екскурзия до Гимареш и Брага – цветната провинция на Португалия!
Ще направим едно същинско пътуване до “корените” на Португалия - Гимараеш и Брага (срещу доплащане, 85 лв.).
Първо ще пропътуваме за един час разстоянието от Порто до Гимараеш, за да видим заедно защо наричат този прекрасен средновековен град “люлката на Португалия”. Ще чуете истории за битки, крале и кралици, рицари и дами, сред декор от запазената крепост на града и Двореца на херцозите на Браганса. Ще се спуснем по една от най-красивите улици в цяла Португалия - Руа да Санта Мария към друга част от историята на Гимараеш, но този път на жителите му - двата централни площада - Ларго да Оливейра и площада “Св. Яков”, където най-доброто, което може да направите е да седнете за малко и да се насладите на чаша кафе или друга напитка на спокойния ход на живота - такъв какъвто е от векове насам тук.
Втората ни дестинация за деня ще е Брага -  духовната столица на Португалия, градът с най-старатселаа катедрала в страната, най-многото църкви, най-красивото бароково светилище “Бон Жезуш ду Монте”, едно от най-почитаните светилища на марианизма в Португалия - “Самейро”, благороднически палати, мумия, прекрасни площади и много, много зеленина и цветя в градините “Санта Барбара”. Няма да бързаме да видим всичко, но ще видим най-интересното плюс няколко тайни и непознати места, с техните истории и легенди, оставащи често извън пътя на стандартните туристически обиколки. Спокоен живот, история, традиции в най-добрия град за живеене в Португалия - бъдете готови да се потопите в тях.
Връщане в Порто.
Свободно време за „подхранване“ на сетивата с цветовете и „вкусните“ аромати, които Порто щедро предлага.
В 90 от 100 отговора на въпроса “С какво  свързвате Порто?” ще бъде посочен само един отговор - “портвайн или Виното от Порто”!
ВНИМАНИЕ: НЕ препоръчваме, да се посвети цялото свободно време, в дегустация на десетките видове портвайн ! С едно малко уточнение ....избите всъщност са в друг град, макар и на една река разстояние: Вила Нова де Гая. Тук крайбрежната улица изглежда лесна на идване и доста весела и дълга на връщане. Дегустацията на виното е задължителна, а съветите как, кога и на каква температура да го консумирате за удоволствие и наслада - ще са нашия бонус за вас!
Следва една интересна във всичко отношение обиколка сред прочутите изби на производители на портвайн от столетия като Sandeman, Calem, Ramos Pinto, Ferreira, Graham’s и Taylor’s. До там можем да стигнем преминавайки по един от най-красивите европейски мостове - железния “Луиш I” !
Не е за изпускане, нали? Добавете към тях и ресторантите, баровете и терасите с изглед към отсрещния стар град на Порто отвъд реката и ще получите онази картина, която винаги сте си представяли, когата става въпрос за града на пристанището -  О Порто . Или “О, Порто?!”
Нощувка.

Ден 8 :

21.06.2023г.
Закуска и освобождаване на хотела в Порто.
Трансфер до летището и полет в 11:10 ч. до София.

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Двойно настаняване Закуска 1997
Единично настаняване - на запитване Закуска 0

  Ценaта включва:

   Лицензиран екскурзовод на български език в Португалия - Иван Пелтеков
  ✓ Самолетен билет София – Лисабон // Порто – София с прекачване с вкл. малък ръчен багаж и чекиран 23кг 
  ✓ Целодневна пешеходна екскурзия в Лисабон "Най-доброто от Лисабон"
  ✓ Пешеходна екскурзия в Порто „Най-доброто от Порто“ – целодневна
  ✓ Целодневна екскурзия до Обидуш, Назаре, Баталя и Фатима 
  ✓ Пътнически и летищни такси; 
  ✓ Трансфер летище – хотел – летище
  ✓ Транспорт от Лисабон до Порто  
  4 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Лисабон
   3 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Порто 
  ✓ Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро (с Assistance) 
  ✓ Водач придружител от агенцията при 30 записани

  Цената не включва:

  ✓ Екскурия до Синтра, Кинта да Регалейра и Кабо да Рока (при мин. 20 записани) - 110 лв. 
  ✓ Екскурзия до Гимараеш и  Брага (при мин. 20 записани) - 85 лв. 
  ✓ Екскурзия до Кашкайш, Ещорил и Белейн (при мин. 20 записани) - 110 лв. 
  ✓ Разходка с лодка по р.Дуро - 40 лв. (опционна) 
  ✓ Входни такси за обектите 
  ✓ Допълнителни мероприятия, посочени като невключени в цената 
  ✓ Вечерно шоу във фадо ресторант (не включва транспорт до Фадо ресторанта). 
  ✓ Туристическа такса в размер на 2 евро на ден на човек - заплаща се задължително от туристите на рецепция на хотела
  ✓ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 65г - 20 лв.

  Допълнителни услуги:

  Цена за дете до 12г. - на запитване
  Цена за трети възрастен в стая - на запитване

Запитване:

 
 Условия за резервации: 
За резервации до 13.04.2023 - депозит в размер на 30% до 24 часа след сключване на договора.
Доплащане: до 14.04.2023

Анулации: 
до 24 часа след подписване на договора - без неустойки
до 13.04.2023 - удържане на заплатения депозит
след 14.04.2023 - удържане на пълната сума

Входните такси за обектите към месец ноември 2022 са следните:
Катедралата Параклиса и Casa do Cabido €3.00
Книжарница " Lello & Irmão" €5.00
Катедралата в Брага - катедралата, параклисите и съкровищницата €5.00
Параклиса на фамилият Брагаа Коимбра €5.00
Крепостта Сао Жорж в Лисабон €10.00
Двореца "Бийстер" (парка и двореца отвътре) €10.00
Националния дворец в Синтра €10.00
Двореца Пена (парка и двореца отвътре) €14.00
Двореца Пена (само парка и двореца отвън) €7.50
Кинта да Регалейра €10.00
Музей на каляските в Лисабон €8.00
Манастир Жеронимуш €10.00

Забележки:
 1. Цените на входните билети за обектите и на мероприятията са валидни към месец ноември 2022  и е възможно да претърпят промени
2. Всички екскурзии се осъществяват на български език с участието на лицензиран местен екскурзовод с богат опит
3. Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително. След започването на екскурзията цените се повишават с 30%.
4. Препоръчваме сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива неустойки при анулиране на пътуването поради заболяване на пътуващия или негов роднина. Застраховката е на стойност около 5% от цената на туристическия пакет и се сключва в деня на подписването на договора.
5. Възможно е разместване последователността на екскурзиите
6. Предвид динамичните цени на горивата е възможно Травел Холидейс да бъде принуден да промени крайната цената на пътуването и на предложените допълнителни екскурзии.
7. Екскурзията се провежда при минимум 30 човека
8. Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции