STOP SALE - ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ : Пътешествие в Горна Месопотамия "Люлката на човешката цивилизация" - 4 ОКТОМВРИ 2022 от Бургас/Варна/Добрич

1980 BGN
 Турция
 10 Дни / 9 Нощи
 Самолет

 БУТИКОВА ПРОГРАМА С АВТОР - ВАЛЕНТИН КИРЯКОВ
 КОНСУЛТАНТ ПО ПРОГРАМАТА И ЕКСКУРЗОВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - БАЙРАМ ГЮНЕЙ
 
 Дата: 4 октомври 2022 STOP SALE

Маршрут: Бургас/Варна/Добрич – Истанбул – Ван – Татван – Диарбекир – Мардин – Шанлъурфа – Гьобеклитепе - връх Немрут – Газиантеп – Антакия (Хатай)– Истанбул – Бургас/Варна/Добрич

Тези библейски земи са част от Плодородния полумесец – мястото, където през Каменната ера са се зародили земеделието и животновъдството. Тук преди невероятните 12000 години е изграден най-древният храм в света. Много велики цивилизации са властвали тук: Асирия, Урарту, селевкиди, комагени, елини, перси, римляни, араби… Всяка от тях е оставила забележително и уникално наследство, което ще видим и преживеем по време на това пътуване!

Акценти на програмата:
✓ Цитаделата и царските гробници във Ван – древна Тушпа, столица на Урарту
✓ Езерото Ван, остров Акдамар и царската арменска църква на Светият кръст
✓ Вулканичното кратерно езеро в планината Немрут
✓ Крепостните стени на Диарбекир, най-големите в света след Великата китайска стена
✓ Приказният каменен град Мардин, християнският остров в Анадола
✓ Древния пещерен град Дара, известен като Петра в Турция
✓ Сирийските православни манастири Дейрулзафаран и Мор Габриел, където молитвите все още са на арамейски, езикът на Христос Спасителя
✓ Библейският Харан, споменат още в Стария завет. Оттук пророкът Авраам тръгва за Ханаан
✓ Пещерата, в която се е родил пророкът Авраам и езерото със свещените риби в Урфа - първия християнски град
✓ Светилището в Гьобеклитепе, което преобърна всички представи за историята на човека
✓ Невероятните и уникални светилище и гробница на царя на Комагена Антиох I Теос на връх Немрут
✓ Изключителната сбирка на римски мозайки от Зеугма в Газиантеп
✓ Скалната църква Свети Петър в Антакия - първият християнски храм в света
✓ Грандиозния археологически музей в Антакия, съдържащ най-голямата колекция на мозайки в света (836 кв.м) 


ИЗТЕКЛА ОФЕРТА


Програма

Ден 1 :

4 октомври 2022  БУРГАС / ВАРНА / ДОБРИЧ - ИСТАНБУЛ

Сутрешно отпътуване от Добрич/Варна/Бургас в посока Турция. Полет Истанбул - Ван. Трансфер до хотела. Настаняване. Вечеря.

Ден 2 :

5 октомври 2022 ВАН
Закуска. Нашата програма във Ван ще започне с Цитаделата и царските гробници с клинописни надписи. Преди 3000 години (от IX до VI век пр.н.е.) на мястото на днешния град се намира Тушпа, столица на древно Урарту. По-късно той е част от Велика Армения и столица на някои от по-късните арменски царства. През различните епохи го владеят перси, византийци, араби, монголи, селджуци и много други. И накрая османските турци.
Богатата сбирка от ценни артефакти в Археологическия музей ще ни покаже славното минало на тази земя.
Обяд в местен ресторант (срещу доплащане) или свободно време.
Съвремен Ван предлага още една голяма забележителност: домът на прочутите Вански котки! Тези изумителни животни са с гъста тебеширено бяла козина и разноцветни очи. И обичат да плуват! Поставени са под защита и износът им от Турция е забранен.
При възможност ще направим екскурзия и до руините на древна урартска крепост  (VII. пр.н.е.)    

Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 :

6 октомври 2022  ВАН – о-в АКДАМАР -  ТАТВАН
След закуска посещение на уникална работилница за ръчноплетени килими по типична за региона техника с връзване на възли. Шарките се образуват чрез сплитането на възли от разноцветни памучни или вълнени нишки. За 1 квадратен сантиметър се правят около 120 възела.
Следва живописно пътешествие край заобиколеното от високи над 4000 метра вулканични планини изключително красиво езеро Ван. То е най-голямото содено езеро в света и четвъртото по площ безотточно езеро. Водата му е наситена с карбонат, сулфат и натриев хлорид, което я прави абсолютно неподходяща за пиене и живот. Но въпреки това езерото Ван може да се похвали с една уникална риба, единствената, която може да живее тук и никъде другаде по света. Нарича се перлен кефал.

Малко корабче ще ни отведе до известния с богатата си история остров Акдамар (Агхтамар), за да се възхитим от арменската царска църква на Светия кръст, построена преди повече от 1000 години. Ще се насладим на нейните прекрасни стенописи и впечатляваща древна архитектура. Построяването на този храм е свързано с интересна легенда за голяма любов с нещастен край. Ще ви я разкажем на място.
След това ще имаме възможност да похапнем от прочутия перлен кефал.    

Пътешествието ни ще продължи с още едно живописно преживяване: вулканичното кратерно езеро в планината Немрут, разположено на 2247 метра надморска височина. То е сладководно и е второто по големина калдерно езеро в света. Гледката към околните върхове и езерото Ван е неописуемо красива!
Отпътуване за Татван. Настаняване в хотела. Свободно време.
Вечеря и нощувка.

Ден 4 :

7 октомври 2022 ТАТВАН – ДИАРБЕКИР   

След закуска ще се отправим към Диарбекир – античния Амида. Днес той е неофициалната столица на кюрдите.По пътя ще направим фотопауза край величествения мост Малабади, прочут с най-дългата и висока арка от всички каменни мостове в света. Според местни източници куполът на Света София спокойно може да се побере под нея. Построен е през далечната 1147 година. Като се има предвид нивото на инженерните науки тогава, той представлява уникално строително чудо, трудно постижимо дори в днешно време!    

Обиколката на Диарбекир ще започне с мрачния затвор в Черната базалтова крепост, където са били заточени участниците в нашето националноосвободително движение. Крепостта е построена от римския император Констанций II през IV век и е била втората по големина и здравина в света след Великата китайска стена. Тогава Диарбекир е бил граничен град и важна спирка по Пътя на коприната. Много римска и персийска кръв е пролята върху неговите черни стени!

В свободното време за похапване препоръчваме да посетите и старинния Хасан паша хан.  

Следобед ще продължим с древната суриянска (сирийска православна) Патриаршеска църква Дева Мария, Голямата (Улу) Джамия, една от първите в Месопотамия (639 година) и реставрираната наскоро много красива Арменска църква. 

Нашата последна спирка за деня ще бъде друга голяма забележителност - старият мост над река Тигър. Той също е от черен базалт и много величествен! Наричат го „моста с десетте очи“, защото има десет арки. Плодородната долина на реката Тигър е прочутата с огромните зелено-черни дини с тегло от 40 до 65 килограма. При възможност и желание може да посетите самостоятелно Археологическия музей. Вечеря. Нощувка

Ден 5 :

8 октомври 2022 ДИАРБЕКИР – МАРДИН

Програмата ще започне с посещение на тайнствения и загадъчен християнски манастир Дейрулзафаран (Шафрановия).
Манастирът Дейрулзафаран е основан през далечната 493 година и в продължение на векове е седалище на патриарха на сирийската православна (суриянска) църква. Ще разгледаме църквата, медицинското училище, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата на патриарсите. Ще изпием по едно ароматно кафе или чай и ще продължим към Мардин.     

За нас, християните, Мардин е специален! Тук живее една от най-древните християнски общности, за която почти нищо не знаем. Тези хора наричат себе си сурияни и твърдят, че са първите християни, защото са приели Христовата вяра още в средата на I век. В наши дни потомците им пазят живи своята религия и традиции. В град Мардин и околностите живеят към 5000 сурияни, 70 на сто от тях - православни. Езикът им е семитски и е много близък до арамейския, езика на Иисус Христос. Тук започва нашата пешеходна разходка в един приказен музей на открито. Старият град е обявен за исторически и културен резерват. Поставен е под защитата на държавата и строежът на нови сгради е забранен. Ние ще се разходим по старинните каменни улици и при достатъчно време ще посетим Патриаршеската църква "Свети Четиридесет мъченици", Улу джами (XII век), Шехидие джами, великолепната сграда на Старата поща и други.
Ще се любуваме на красивата панорама към плодородна Месопотамия.
Съвсем основателно наричат Мардин Втория Йерусалим. Много християнски верозиповедания са имали епископи тук: Арменската католическа, Халдейската католическа, Сирийската католическа и други църкви. Ще се опитаме да ви покажем някои от техните храмове, ако са реставрирани и достъпни. 
Свободно време за разходка и проучване на чаршията.
Вкусна вечеря в хотела.

Ден 6 :

9 октомври 2022 МАРДИН - МИДИЯТ
Днес ни предстои приятно пътешествие из изключително интересните и живописни околности на Мардин.
Първата ни спирка е столицата на сурияните Мидият, известен с красивите каменни къщи с богата ориенталска декорация. Доста турски сериали са заснети тук и много хора от цяла Турция посещават града, за да видят местата, където са стъпвали любимите им артисти. Но има нещо по-важно! Представителите на местната християнска общност са известни със своята сръчност. Те са неподражаеми дърворезбари, каменоделци и бижутери. В Мидият се произвеждат фантастични сребърни украшения от филигран.
Другото, с което местните се гордеят е… виното! Нехарактерна за мюсюлманския свят напитка! А началото на винопроизводството е поставено не къде де е, а в близкия манастир Мор Габриел, основан още през 397 година от Свети Самуил и Свети Симеон. Големият му разцвет обаче е през VII век, когато негов игумен става Свети Габриел. Тогава в него са живеели аскетично повече от 1500 монаси и послушници, отдадени само на труд и молитви! Отвътре манастирската църква е била покрита със златни апликации. При нашествието на монголите златото и полилеите са плячкосани, а манастирът унищожен. През XVII век светата обител е възстановена отново.  Днес за сурияните това е най-святото място на света след Йерусалим. Тук са погребани много светци с техните реликви, както и няколко хиляди свещеници. Манастирът е действащ и се посещава от православни християни от цял свят.

Продължаваме към митичния град Дара, едно от най-изумителните творения в Югоизточна Турция. Той също има много древна история, но големият му разцвет започва през 505 година, когато е построен отново от византийския император Анастасий I. Той го кръщава на себе си – Анастасиополис и го прави столица на Горна Месопотамия. Градът изиграва важна роля за защита на границите на Източната Римска империя. Бил е опасан от високи 20 м стени с дължина 4 км, но поради непрестанните битки от тях нищо не е останало. Персите все пак успяват да го превземат няколко пъти и го преименуват на своя владетел Дарий.    
Едва една трета от Дара е проучена. Ще разгледаме издълбаните в скалата военни складове, казармите, храмове, обществени бани, арки, мост и други монументални структури. Но това не е всичко! Римските инженери са сътворили истинско строително чудо: първата в света дъгообразна язовирна стена, с която са променили коритото на местната река и чрез акведукти докарали водите ѝ в града. Но най-забележителни са огромните водохранилища, повечето от които скрити под земята. Според исторически източници в своя разцвет Дара-Анастасиополис е наброявал към 100 хиляди жители, но е просъществувал само 200 години. През VII век го превземат арабите и той губи значението си, а жителите му постепенно го напускат. Сега най-запазената забележителност е скалният некропол, в който са положени костите на 30 хиляди мъртъвци.
Свободно време за разходка и пазар в Мардин.
Вечеря. Нощувка.

Ден 7 :

10 октомври 2022  МАРДИН – ХАРАН - ШАНЛЪУРФА 
След закуска ще тръгнем към древния Харан. Това незначително днес селище е наследник на прочут античен град, възникнал на важен търговски път в Северна Месопотамия преди 5000 години. Споменат е в хетски документи, в асирийски царски надписи и в Стария завет! В най-дълбока древност тук се е намирало светилището на лунния бог Син. Според Библията от Харан пророкът Авраам е тръгнал за Ханаан. През различни епохи го владеят вавилонци, мидийци, перси, селевкиди, римляни, парти, византийци, араби, селджуци, кръстоносци…
 
По време на нашата обиколка ще разгледаме причудливите островърхи кирпичени къщи. Конусовидните им покриви завършват с малък отвор, който служи за осветление и за климатична инсталация. Ще видим още руините на древния храм на лунния бог, крепостните стени и други останки от великото древно минало. Край Харан се е намирал първият ислямски университет, построен през VIII век. Днес от него са останали руините на древна кула и полуразрушена арка. Кулата е била висока 60-70 метра и е служела за астрономическа обсерватория. Именно тук древният астроном Ал-Батани успява да изчисли за пръв път разстоянието между Земята и Луната.
Пътешествието ни продължава към Шанлъурфа, т.е. Славна Урфа. Много са легендите свързани с този град. Библията и Коранът твърдят, че тук са се родили много светци, но най-важният е пророкът Авраам (Ибрахим), легендарният родоначалник на три религии: юдаизъм, християнство и ислям. Урфа и днес се счита за петия свещен град за мюсюлманите.
Нашата обиколка ще започне от Цитаделата. От древната крепост не е останало много, но над руините ѝ стърчат величествено две високи 15 метра колони с коринтски капители. Според местни легенди те са част от трона в двореца на асирийския цар Нимрод. Ние ще се насладим на прекрасната гледка към светите места на Урфа и ще тръгнем пеша по живописния път надолу, за да се поклоним в пещерата, където се е родил пророкът Авраам. Ще посетим и свещената джамия Халил-Рахман. Близо до тях сред красив парк се намира Езерото със свещените риби. Древно предание разказва, че жестокият тиранин Нимрод заповядал да хвърлят Авраам от Цитаделата в огромен огън, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и го спасил. За да отдадат почит към пророка, многобройните вярващи хранят свещените риби. Според поверието, който улови риба от това езеро, ще ослепее, но ако види бяла риба, вратите на Рая ще се отворят за него!
В историята на Урфа има още много славни страници. Той е първият град, в който християните започват свободно да изповядват религията си. Това се случва още през средата на I век. За арменците Урфа също е свещен град, защото тук е създадена тяхната азбука.  През III-II век пр.н.е. става част от царството на селевкидите, наследници на Александър Македонски. Те го преименуват на Едеса, защото приличал на богат на вода град в родната им Македония. След около 1200 години, през XI век, рицарите от Първия кръстоносен поход, предвождани от Балдуин дьо Буйон, основават тук Графство Едеса.
 
Ще продължим нашата обиколка с посещение на новия Археологически музей. Богатата му сбирка включва двете най-стари статуи, сътворени от човешката ръка преди 12500 години и още много уникални артефакти.
Свободно време за разходка и обиколка на чаршията.
Вечеря. Нощувка.

Ден 8 :

11 октомври 2022  ШАНЛЪУРФА - АДЪЯМАН
Днес ще разгледаме две от най-великите чудеса, сътворени от човека!
Гьобекли тепе е най-древният и най-мистериозен мегалит в света, който промени разбирането за развитието на човешкото общество. Възрастта му е около 12 000 години!!! Той е със 7000 години по-стар от Стоунхендж и със 7500 по-древен от пирамидите! Състои се от няколко групи каменни колони с височина от 3 до 6 метра и тегло от 40 до 60 тона, подредени в кръг и покрити с изображения на диви животни само от мъжки пол, повечето в състояние на ерекция…
Историците нямат обяснение как е създаден мегалитният комплекс. В края на Ледниковия период и началото на Каменната ера хората не познават земеделието и са били само скитащи ловци и събирачи. Живеели са предимно в пещери или временни биваци и все още е нямало наченки на уседнал живот. Загадка е също как са докарани каменните блокове и как са обработени с примитивните оръдия на труда, с които хората са разполагали тогава!
Много изследователи смятат, че Гьобеклитепе е първият религиозен храм. Богатата фауна, изобразена на колоните, включително водолюбиви и тропически животни, подкрепя предположението, че това пустинно място някога е било Райска градина, библейският Едем, в който щастливо са живеели Адам и Ева! През 2018 година то е включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Следва фотопауза при стената на язовир Ататюрк, най-голямата от 22-те стени на реките Ефрат и Тигър и една от най-големите в света. Висока е 169 и дълга 1820 метра. Освен огромна, тя е и много красива! Гледката е величествена и възхитителна! Строежът започва през 1983 година, завършва през 1990 година и струва около 1,25 милиарда щатски долара.
Нашето пътешествие продължава към връх Немрут или Нимрод, едно от най-тайнствените и вълнуващи места на нашата планета. Висок е 2134 метра и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В древността е служел едновременно за гробница и светилище. На самия връх е издигната огромна надгробната могила с диаметър 150 и височина 45 метра. Досега археолозите не са успели да проникнат и никой не знае, какво се крие под нея. Охраняват я деветметрови каменни фигури на богове, герои, лъвове и орли, някои с тегло 5 тона! За съжаление, времето не ги е пощадило и главите им лежат разпръснати наоколо. Дори и паднали, те смайват с размерите си. Всяка от тях е висока около 2 метра! Гробницата и светилището са построени от царя на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 година пр.н.е. Той искрено вярва, че е безсмъртен и произлиза по бащина линия от легендарните персийски царе Дарий и Ксеркс, а по майчина от Александър Македонски. Добавя към името си титлата Теос, което означава Бог, а Немрут е трябвало да стане център на нова религия, обединяваща елинската и персийската митологии. Затова колосалните статуи на западната тераса са на Зевс, Херакъл, Аполон, а на източната на персийски божества… и на самия самия Антиох, естествено! В култов надпис той заявява, че е построил светилището за идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици и проклина всеки, който посмее да го оскверни!
Признавам, че бях изумен от светилището на Немрут! За неговото създаване са преместени повече от 300 хиляди кубични метра камъни и чакъл на върха на стръмна и висока повече от 2000 метра планина – постижение, съизмеримо само с пирамидата на Хеопс! И това го извършва без никакви технически средства един малък народ от малка страна, която не разполага с голям човешки или икономически потенциал.
Гледката от върха към околните планини, долини и язовири също е величествена и неописуемо красива, особено при изгрев и залез.
Наблизо има и други антични паметници: могилата-гробница на цариците Каракуш, руините на Арсемия, столицата на Комагена, римския мост...
Вечеря и нощувка в Адъяман.

Ден 9 :

12 октомври 2022  АДЪЯМАН – ГАЗИАНТЕП - АНТАКИЯ
След закуска отново сме на път.
Газиантеп е най-големият град в югоизточна Турция с повече от 2 милиона жители. Той е античния Антеп, който през 1921 година възстава срещу френските окупатори. Затова към името му е добавена арабскотурската дума Гази /Победоносен/. Древната му история е като на другите градове в Горна Месепотамия: владяли са го хети, асирийци, селевкиди, римляни, перси… и накрая османските турци. Днешният Газиантеп се състои от две части. Новата прилича на съвременен западноевропейски град с широки булеварди, зелени площи и модерни сгради, но сърцето му продължава да в е старата част и най-вече в прочутата Бакърмахала. Тя е запазила своя ориенталския облик, тесните улички, острите аромати и непрекъснатия човешки поток. Тук можете да си купите всички местни продукти, подправки и вкусотии. Пазарът е известен със своите изкусни майстори медникари и кожари. Предлагат се и безброй апетитни ястия, най-вече кебап във всичките му разновидности: печен, суров, лют и не толкова, както и много видове кюфтета. Разнообразната и богата кухня на Газиантеп е включена в Списъка на нематериалното културно богатство на ЮНЕСКО. Неслучайно го наричат Кулинарната столица на Ориента!
Освен това наоколо вирее най-вкусният шамфастък, известен в Турция като антепфастък. Ядките му се използват за направа на една от най-прочутите баклави в света, регистрирана като запазена търговска марка в Европейския съюз, както и на още безброй други чудесни сиропирани десерти.
Но най-важната забележителност на Газиантеп е Музеят на мозайките Зеугма. След настаняването му в нова сграда през 2011 година той вече е най-големия музей на мозайки в света, изпреварвайки Бардо в Тунис, а също и най-посещавания музей в югоизточна Турция.
Град Зеугма (на старогръцки „мост“, „пристан“) е основан през III век пр.н.е. от военачалници на Александър Македонски, но процъфтява по-късно под властта на Рим. Важното местоположение по Пътя на коприната до единствения мост над река Ефрат прави жителите му много богати и те строят разкошни вили с невероятно красиви мозайки. За съжаление, по-голямата част от града е залята от водите на поредния язовир, но и това, което е оцеляло, е възхитително! Особено прелестна е „Циганката“. Наричат я „Мона Лиза на мозайките“ заради одухотвореното излъчване и живите очи, които не те изпускат от поглед. Други виждат в нея образа на Александър Македонски, а трети – древногръцката богиня на земята Гея. Но не е само тя – ще се насладите на още много прекрасни древни творби!
Свободно време за активна разходка из чаршията, дегустация на прочутите местни вкусотии и покупка на сувенири, подаръци и сладки лакомства.  
Продължаваме към Антакия. Настаняване в хотела.
Вечеря. Нощувка.

Ден 10 :

13 октомври 2022 АНТАКИЯ (Хатай) – ИСТАНБУЛ – БУРГАС/ВАРНА
След закуска ще опознаем още един велик град.
Антакия (антична Антиохия на Оронт) не е така древна като Харан, Урфа или Ван, но историята ѝ също е много славна и богата Основана е само преди 2300 години от диадохите (наследниците на Александър Македонски). Един от тях, Селевк I Никатор (Победител) нарича десет града на името на баща си Антиох, за да го увековечи и да подчертае родството си с Великия Александър. И точно Антиохия на реката Оронт става столица на огромната империя на Селевкидите и голям културен център. Възходът ѝ продължава като главен град на римската провинция Сирия и временна резиденция на императора. Тя е толкова богата и блестяща, че се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие, изпреварвайки Картаген, Атина, Ефес и Константинопол. Броят на жителите надхвърля 500 хиляди, което е уникално за античния свят.
През византийския период Антиохия започва да запада, но запазва значението си. Арабите я превземат през 638 година. За тях обаче важен е друг град в този район – Дамаск. Но Антиохия продължава да живее, въпреки че често сменя владетелите си. След около 300 години за кратко отново е в пределите на Византия, по-късно я владеят селджуци, кръстоносци, арменци ….. Краят обаче е жесток! През XIII век мамелюшкият султан Байбарс превзема и разрушава напълно великия град. Избити и поробени са десетки хиляди християни. Броят на продадените роби е толкова голям, че предизвиква срив на цените в робските пазари по цялото Средиземноморие. Славна Антиохия не успява да се съвземе и се превръща в малък незначителен град.
В древността градът е бил важен център на християството, дом е на една от най-ранните християнски общности. За пръв път тук последователите на Иисус наричат себе се „християни“. Според древните предания самият апостол Петър е проповядвал по тези земи. Ние ще посетим уникалната каменна църква Свети Петър, осветена от него през 40 година и призната от Ватикана за най-старата християнска църква в света. Разположена е в естествена  пещера на един от хълмовете над града. В скалата са изсечени допълнителни помещения и тунел за бягство, а фасадата е оформена от кръстоносците около 1100 години по-късно.
Близо до нея се намира странен и тайнствен скален релеф. Според ранновизантийски летописци огромната, висока 5 метра, фигура е изсечена в скалите още през III век пр.н.е., за да спаси града от чумата. Местните я наричат „Харонионът от Ада“. Името идва от Харон – лодкаря, който според гръцката митология превозва мъртвите през реката Стикс до подземното царство на Хадес.
В Антакия също има много интересен археологически музей с изключително богата сбирка на римски мозайки. Ние няма да го пропуснем!
Освен това Антакия е столица на кюнефето – сладко вълшебство, направено от кадаиф, разтопен кашкавал и захарен сироп, поръсено със стрит шамфъстък. Но това въобще не е единственото неустоимо лакомство тук!
Свободно време в чаршията за дегустация и последни покупки.
Следва трансфер до летището за полет до Истанбул. Автобусът ще ни чака на летището, за да отпътуваме за Бургас.   

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
На човек в двойна стая закуска и вечеря 1980
Единично настаняване закуска и вечеря 2349
Трети възрастен на редовно легло закуска и вечеря 1980
Деца над 6 г., на допълнително легло, с 2-ма възрастни закуска и вечеря 1378

  Ценaта включва:

  ✓   Трансфер от Бургас до летище Истанбул (новото) с лицензиран комфортен автобус
  ✓   Всички гранични и пътни такси
  ✓   Полет Истанбул – Ван с включен 25 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж
  ✓   Трансфер летище - хотел във Ван  
  ✓   Транспорт в Турция с лицензиран комфортен туристически автобус
  ✓   9 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 4* и 5* – 2 нощувки във Ван, 1 нощувка в Татван, 1 нощувка в Диарбекир. 2 нощувки в Мардин, 1 нощувка в Шанлъурфа, 1 нощувка в Адиаман, 1 нощувка в Антакия
  ✓   Туристически беседи във всички обекти, включени в програмата
  ✓   Лицензиран турски екскурзовод на български език
  ✓   Полет Антакия – Истанбул с включен 25 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж
  ✓   Трансфер Летище Истанбул – Бургас
  ✓   Застраховка „Асистанс“ с покритие 10 000 евро
  ✓   Водач от туристическата агенция по време на цялото пътуване

  Цената не включва:

  ✓ Всички обяди, входните такси за обектите, които ще посетим и микробусите до двата върха с име Немрут (с кратерното езеро и с гробницата – светилище). 
  ✓ Застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща неустойки при анулация поради положителен PCR тест за COVID-19 след 96-тия час преди пътуването. Приблизителната стойност на застраховката е около 5% от цената на екскурзията и Травел Холидейс съдейства за сключването.
  ✓ PCR – тестове за влизане в Турция и в България (в случай, че се изискват).
  ✓ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 65 години - 20 лв

  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 Условия за резервации:          
✓ Депозит в размер на 300 лв при подписване на договора
✓ Доплащане до 04.09.2022

Условия за анулации:
✓ До 04.09.2022 – задържане на депозита
✓ След 04.09.2022 – задържане на пълната сума

Забележки:  
✔ Препоръчваме застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща неустойки при анулация при положителен тест за COVID-19 след 96-тия час преди пътуването, както и при здравословна причина за прекратяване на договора. Приблизителната стойност на застраховката е 102 лв и Травел Холидейс ООД съдейства за сключването.
✔ Туроператорът си запазва правото да актуализира цената при брой на участниците по-малък от 30.  Ако не приемат новото предложение, както и при анулиране на екскурзията, участниците получават обратно цялата заплатена от тях сума!
✔ Местата в автобуса се определят по реда на заплащанията! 
✔ Минимален брой записани за осъществяването на екскурзията: 30
✔  Срок за уведомяване за несъбран минимален брой туристи по пътуването: 20 дни преди отпътуването
✔ Възможно е да бъде организиран трансфер от Добрич и Варна срещу доплащане при минимум 6 записани от двата града.

Туроператорът се запазва право да увеличава цената на туристическия пакет, ако стойността на транспортните разходи, размерът на таксите и данъците, свързани с пътуването, както и летищни, пристанищни и други такси, се увеличат след сключване на договора до началото на пътуването, както и ако се промени валутният курс от момента на сключване на договора до началната дата на пътуването. Промяната се изчислява по актуалния фиксинг на БНБ за съответната валута, към конкретната дата на промяната. Увеличението на стойността на пътуването трябва да съответства на изменението на съответните разходи, като начинът на изчисляване е пропорционален на увеличената стойност на посочените разходи.

В случай на невъзможност да бъде проведена екскурзията поради затваряне на граници или въведени забрани за пътувания, туроператорът ще възстанови на записалите се заплатените суми в срок от 14 дни!

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции