ЕДНО СВОБОДНО МЯСТО: Екскурзия до Португалия: От Порто до Лисабон - 17 май 2023

2837 BGN
 Португалия
 8 Дни / 7 Нощи
 Самолет

Можем да наречем Португалия РАЗЛИЧНАТА ЕВРОПА, а някой даже я наричат Рая на Европа ! Защо ли? Ето отговора: Тя е по-цветна и по-свободна, по-музикална и по-гостоприемна ... без изключения! Прегръщайки западния бряг на Иберийския полуостров, Португалия е пълна със съкровища , както за любителите на историята, така и за почитателите на културата и авантюристите на открито. От перфектното време и грандиозното крайбрежие, облечено в златни плажове и драматични скали, до оживените исторически градове, изпълнени с калдъръмени улици и средновековна архитектура. Ще се отдадем на местните вина, ще посетим живописни градчета, където се пазят вековни традиции, ще видим средновековни замъци, катедрали и манастири на една от най-мощните търговски империи в света – ПОРТУГАЛИЯ! Усмихнете се и да тръгваме!

Дата: 17 - 24 МАЙ 2022 | 3 нощи в Порто + 4 нощи в Лисабон

Акценти на програмата:

1. Кацане в Порто и излитане от Лисабон – спестяваме преход от 3,5 часа

2. Включени 4 екскурзии в цената: 
Пешеходна екскурзия „Най-доброто от Порто“ – полудневна
Пешеходна екскурзия „Порто от средните векове“ - целодневна
Пешеходна екскурзия  „Най-доброто от Лисабон „ - целодневна
Екскурзия до Фатима, Манастира в Баталя, Назаре и Обидуш - целодневна

3. Централно разположени хотели в Порто и Лисабон с висок рейтинг. Това гарантира „сливане“ с духа и атмосферата на тези градове без да губим нито минута

СОФИЯ - ПОРТО - ГИМАРЕШ - БРАГА - ФАТИМА - БАТАЛЯ - НАЗАРЕ - ОБИДУШ - СИНТРА - КИНТА ДА РАГАЛЕЙРА - КАБО ДА РОКА - КАШКАИШ - ЕЩОРИЛ - ЛИСАБОН - СОФИЯ

Дати на тръгване:

17-05-2023

Снимки

Програма

Ден 1 :

17.05.2023

Полет от Терминал 2 на летище София до Порто в 06:00. Пристигане в Порто в 10:20ч. След като си вземем багажа и си кажем „Добре дошли в Португалия“ ще започне екскурзията ни „Най-доброто от Порто“ – включена в цената.  С автобуса ще премием покрай Матузинюш към Кастело до Кежо, където ще направим първите си фотографии. Ще продължим с автобуса по прекрасната крайбрежна улица “Кайш де Рибейра” с изглед към река Дуро и натоварените с портвайн традиционни лодки “рабело”, отправяйки се към площада с Кулата на клериците. Оттам ще започне пешеходната ни обиколка: „Затвора“, статуята „Амор Пердута“, Съдебната палата, Хардим де Кордоария, Университета, Църквата „До Кармо“, Фонтанът с грифоните, ще минем покрай  Книжарницата „Лейо и Ърмео“, както и покрай Кулата на клериците. След това ще се спуснем към гарата „Сао Бенто“ (с прекрасните си панели с повече от 20 000 плочки - азулежуси, представящи бита по поречието на река Дуро и моменти от португалската история), а след като я разгледаме ще се изкачим  към Катедралата и Пелуриньото пред нея. Ще направим фотопауза при панорамната площадка пред Катедралата. 
Около 15:30ч. автобусът ще ни вземе от Катедралата и ще се отправим към хотела. По пътя ще минем покрай църквата „Илдефонсо“, улица „Санта Катерина“ (търговска) и халите Боляо (ресторантчета, възможност за хапване – на около 1 км от хотела) и ще се настаним. Свободно време за почивка. 
За вечеря - препоръчваме “Франсезиня” с много сос или защо не някое от хилядите португалски рибни ястия! 
Нощувка.

Ден 2 :

18.05.2023
Денят се познава от сутринта, а сутринта - от хубавата закуска. След нея ще продължим с нашето пътешествие из пъстрия Порто. Начало на екскурзията ни „Порто от средните векове“ – включена в цената. 
Започваме в 09:00ч. с пешеходна разходка към църквата „Санта Клара“. След като я разгледаме, ще минем покрай Музея на Витражите и Катедралата и ще се спуснем към Борсата. Около 10:30ч. ще пристигнем в квартала Рибейр. С тези от Вас, които пожелаят ще посетим Златната църква (или по желание - свободно време). Следва една интересна във всяко отношение обиколка сред прочутите изби на производители на портвайн от столетия като Calem, където може да направим дегустация (с предварителна резервация, заявява се предваритлно, но се заплаща на място). До там можем да стигнем преминавайки по един от най-красивите европейски мостове - железния “Луиш I” ! За да се запознаем с историята и осмислим пътя на виното от Порто преди да бъде налято в чашите, ще се качим на корабче по р. Дуро и ще минем под шест от мостовете над нея преди вливането й в Атлантическия океан (разходката с корабче също е опционна). 
Индивидуално прибиране в хотела.
Нощувка.

Ден 3 :

19.05.2023
Закуска. Възможност за самостоятелно разглеждане на града или екскурзия до Гимареш и Брага – цветната провинция на Португалия!
Ще направим едно същинско пътуване до “корените” на Португалия - Гимараеш и Брага (срещу доплащане).
Първо ще пропътуваме за един час разстоянието от Порто до Гимараеш, за да видим заедно защо наричат този прекрасен средновековен град “люлката на Португалия”. Ще чуете истории за битки, крале и кралици, рицари и дами, сред декор от запазената крепост на града и Двореца на херцозите на Браганса. Ще се спуснем по една от най-красивите улици в цяла Португалия - Руа да Санта Мария към друга част от историята на Гимараеш, но този път на жителите му - двата централни площада - Ларго да Оливейра и площада “Св. Яков”, където най-доброто, което може да направите е да седнете за малко и да се насладите на чаша кафе или друга напитка на спокойния ход на живота - такъв какъвто е от векове насам тук. Втората ни дестинация за деня ще е Брага -  духовната столица на Португалия, градът с най-старата катедрала в страната, най-многото църкви, най-красивото бароково светилище “Бон Жезуш ду Монте”, благороднически палати, прекрасни площади и много, много зеленина и цветя в градините “Санта Барбара”. Спокоен живот, история, традиции в най-добрия град за живеене в Португалия - бъдете готови да се потопите в тях.
Връщане в Порто.
Свободно време за „подхранване“ на сетивата с цветовете и „вкусните“ аромати, които Порто щедро предлага. Не е за изпускане, нали? Добавете към тях и ресторантите, баровете и терасите с изглед към отсрещния стар град на Порто отвъд реката и ще получите онази картина, която винаги сте си представяли, когата става въпрос за града на пристанището -  О Порто или “О, Порто?!”
Нощувка.

Ден 4 :

20.05.2023

Закуска. Освобождаване на хотела в Порто.
Време е да се отправим към португалската столица Лисабон в един ден, посветен на архитектурните шедьоври, съчетани с богатата португалска история, океан и чудеса. По пътя към Лисабон ще видим Фатима, Манастира в Баталя, Назаре и Обидуш (включени в цената). Първо ще посетим Фатима - най-свещеното място в Португалия, заедно с Виа Сакра и ще ви разкажем историята на трите пастирчета.           
От там ще продължим към готическите шедьоври. Ще разгледаме Манастира в Баталя с всички истории и символизъм, скрити в него - историята на най-голямата битка в португалската история, неземната красота и съвършенство на строителството и мъдростта на вековете, вплетена в стените му.
По пътя към Лисабон ще посетим и Назаре, градът с библейско име, с най-високите вълни, най-красивите гледки, най-добрите рибари, най-пъстрите  облекла и най-топлото слънце, за да видите каква е Португалия в нейната неподправена природна красота, съчетана със спокойствието на непреходността.
Преди да достигнем крайната ни точка за деня, ще се отбием и в Обидуш - отново “най”, но този път - най-добре запазеният средновековен град в страната, където ликьорът от вишни, “жинжа”, е основния повод и оправдание за бавното преминаване по малките улички, чак до величествената крепост, покрай столетната история, красивите малки магазинчета, белите къщи и много цветя.
Пристигане в Лисабон и настаняване. Нощувка.

Ден 5 :

21.05.2023
Закуска. Начало на целодневна пешеходна екскурзия „Най-доброто от Лисабон“ – включена в цената.
Знаете ли, че Лисабон е разположен на седем хълма? Подобно на други древни градове като Рим, Йерусалим, Пловдив … Днес ви очакваме, обули най-удобните обувки, за една целодневна разходка из Града на Светлината, събрал в себе си историята, слънчевите лъчи, открития хоризонт и невероятната смесица от хора и култури от цял свят.
Заедно ще се разходим из централната част Байша, ще се огледаме в реката на Площада на търговията, ще разберем как един град излиза от пепелта и водата, подобно на птицата феникс след вероятно най-силното земетресение в световната история, ще си говорим за езотерика дори и в архитектурата, за паметника на един крал, очакващ завръщането на португалската слава и световно признание. Ще се качим по “съвременен” начин на върха на Крепостта “Сао Жорже”, ще срещнем символи и истории оставени от тамплиери, кръстоносци и араби. Ще разберем защо шарените фаянсови плочки са най-красивата част от португалското наследство. Ще слезем по “традиционен” начин, както са го правили от векове в стария квартал Алфама и ще се насладим на малките улички, семейни ресторанти, квартален дух и приятелски поздрави, съчетани с прекрасни гледки от откритите тераси на  Порташ ду Сол и Санта Лузиа.
Няма да пропуснем да опитаме за обяд прекрасната португалска кухня, а по пътя ще има и време за ароматно кафе с пащел де ната, бира с пащел де бакаляо или просто чаша от най-добрите португалски вина.
Свободно време за разходка.
Възможност за посещение на фадо пърформанс в автентична  “къща за фадо” в Лисабон (с предварителни резервации, заплащат се на място).  
Нощувка.

Ден 6 :

22.05.2023

Закуска. Свободно време или екскурзия по желание до Кабо да Рока, Синтра и Кинта да Регалейра  (целодневна, срещу доплащане).     

За начало на деня ще Ви покажем истинското величие на Природата на най-западната точка на европейския континент Кабо да Рока. Усещането да си на “края на света”, на скалите, надвесени над безкрайния океан е това, което ще ви кара да се почувствате невероятно.

След това се отправяме към Синтра.  Пешеходната разходка в центъра на града ще ни докосне до изключително красивия Национален дворец с емблематичните му комини, безкрайно интересна история и една от най-старите и запазени колекции от азулежуси в Португалия. Синтра, приказния град и планина, скрили в себе си толкова природна красота, красива архитектура, тайни и легенди, които заедно ще разкрием стъпка по стъпка.            

Ще посетим Кинта да Регалейра - едно от най-мистичните места в цяла Европа, служещо за връзка между земните и морските недра и небесните висини. Една истинска сцена на живота в неговата цялост, където всяко дърво, цвете, камък, дори и пейка имат своето символично значение, а природата и човека са главните актьори тази мистична пиеса.

След това ще се отправим към наскоро отворилия дворец „Бийстер“. Той се намира в сърцето на Синтра и е причината селото да се превърне в известната световна столица на романтизма. Построен е последното десетилетие на 19-ти век, а сградата му е проектирана от първия португалски архитект Хосе Луиз Монтейро. Декорирана е от най-добрите художници на времето си, а именно Луиджи Манини и Леандро де Соуза Брага. Дворецът е заобиколен от величествен парк, истински рай от редки и богати дървесни видове, брилянтно проектиран от френския пейзажист Франсоа Ногре.

Ще дадем и възможност за индивидуално посещение на двореца “Пена” (с градски автобус), известен освен с ярките си цветове също и с историята на създаването му, на кралските особи, живели в него и една голяма любов. Всичко това сред огромен парк в стил романтизъм и невероятно красива смесица от култури, философия и необятен хоризонт.

Връщане в Лисабон и нощувка.

Ден 7 :

23.05.2023
Закуска. Свободно време в Лисабон или екскурзия до Кашкайш, Ещорил  и Белейн (целодневна, срещу доплащане).
Да не си помислите, че сме забравили Кашкайш и Ещорил  - сърцето на португалското “Слънчево крайбрежие”. Дали е случайно, че толкова известни личности са избирали и избират да живеят тук? Убедете се сами след разходката и историите за крале и кралици в изгнание, шпиони, артисти, художници, архитекти, дизайнери и спокойствие в стил “Бел епок”.
Да дойдеш в Лисабон и да не посетиш Кулата на Белейн “Сао Висенте”, Паметника на откритията, Манастира “Жеронимуш”, както и да не опиташ Пастейш де Белейн е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата. И ако второто не винаги е възможно, то за първото имате гарантирани места. Ще посетим всичко гореизброено заедно с още много истории, дворци и интересни места. 
Ще разберем как и защо Крал Мануел започва строежа на манастира, кои са хората, изобразени на паметника, какво прави главата на носорог на един от ъглите на кулата, къде са живели португалските крале, докъде е стигала реката и защо португалците заобикалят едно определено място. 
Ще погледаме как лодките и корабите плават спокойно по река Тежу за една от най-красивите гледки в света с моста “25 април” непосредствено пред нас. А защо не, да погледаме заедно града откъм самата река...
Нощувка.

Ден 8 :

24.05.2023

Ранно освобождаване на хотела в Лисабон.
Трансфер до летището и полет в 7:30ч. от Лисабон до София.

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Единично настаняване Закуска 2837

  Ценaта включва:

  ✓ Самолетен билет София – Порто // Лисабон – София с прекачване с вкл. малък ръчен багаж и чекиран 23кг 
  ✓ Пешеходна екскурзия в Порто „Най-доброто от Порто“ – полудневна
  ✓ Пешеходна екскурзия в Порто „Порто от средните векове“ – целодневна
  ✓ Целодневна пешеходна екскурзия в Лисабон. 
  ✓ Целодневна екскурзия до Фатима, Манастира в Баталя, Назаре и Обидуш. 
  ✓ Пътнически и летищни такси; 
  ✓ Трансфер летище – хотел – летище;
  ✓ Транспорт от Порто до Лисабон;
   3 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Порто; 
  4 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Лисабон; 
  ✓ Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро (с Assistance) 
  ✓ Водач придружител от агенцията при 20 записани

  Цената не включва:

  ✓ Екскурия до Синтра, Кинта да Регалейра и Кабо да Рока (при мин. 20 записани) - 110 лв. 
  ✓ Екскурзия до Гимараеш и  Брага (при мин. 20 записани) - 85 лв. 
  ✓ Екскурзия до Кашкайш, Ещорил и Белейн (при мин. 20 записани) - 110 лв. 
  ✓ Разходка с лодка по р.Дуро - 40 лв. 
  ✓ Входни такси за обектите 
  ✓ Допълнителни мероприятия, посочени като невключени в цената 
  ✓ Вечерно шоу във фадо ресторант (не включва транспорт до Фадо ресторанта). 
  ✓ Туристическа такса в размер на 2 евро на ден на човек - заплаща се задължително от туристите на рецепция на хотела
  ✓ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 65г - 20 лв.

  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 Условия за резервации: 
За резервации до 14.04.2023 - депозит в размер на 30% до 24 часа след сключване на договора.
Доплащане: до 14.04.2023

Анулации: 
до 24 часа след подписване на договора - без неустойки
до 14.04.2023 - удържане на заплатения депозит
след 14.04.2023 - удържане на пълната сума

Входните такси за обектите към месец ноември 2022 са следните:
Катедралата Параклиса и Casa do Cabido €3.00
Книжарница " Lello & Irmão" €5.00
Катедралата в Брага - катедралата, параклисите и съкровищницата €5.00
Параклиса на фамилият Брагаа Коимбра €5.00
Крепостта Сао Жорж в Лисабон €10.00
Двореца "Бийстер" (парка и двореца отвътре) €10.00
Националния дворец в Синтра €10.00
Двореца Пена (парка и двореца отвътре) €14.00
Двореца Пена (само парка и двореца отвън) €7.50
Кинта да Регалейра €10.00
Музей на каляските в Лисабон €8.00
Манастир Жеронимуш €10.00

Забележки:
 1. Цените на входните билети за обектите и на мероприятията са валидни към месец ноември 2022  и е възможно да претърпят промени
2. Всички екскурзии се осъществяват на български език с участието на лицензиран местен екскурзовод с богат опит
3. Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително. След започването на екскурзията цените се повишават с 30%.
4. Препоръчваме сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива неустойки при анулиране на пътуването поради заболяване на пътуващия или негов роднина. Застраховката е на стойност около 5% от цената на туристическия пакет и се сключва в деня на подписването на договора.
5. Възможно е разместване последователността на екскурзиите
6. Предвид динамичните цени на горивата е възможно Травел Холидейс да бъде принуден да промени крайната цената на пътуването и на предложените допълнителни екскурзии.
7. Екскурзията се провежда при минимум 20 човека
8. Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции