За Байкал с вдъхновение с полет от Бургас

3812 BGN
 
 Байкал
 12 Дни / 10 Нощи
 Самолет

Байкал – едно от най-девствените места на планетата. Езерото е толкова голямо и толкова дълбоко, че се приема, че съдържа 20% от световната сладка вода. На около 25 милиона години Байкал се смята за най-старото съществуващо езеро в света. Известно е не само с размера си, но и със забележително кристално чистата си вода и биоразнообразие. Езерото Байкал е дом на много видове, които не се срещат никъде другаде на Земята и тази богата екология и биологично разнообразие е спечелила името му „Галапагос на Русия“. Не по-малко интересен е факта, че единствено тук можете да срещнете такова мирно съществуване на будизъм и ... комунизъм. Елате с нас на това магично пътешествие и ще се върнете по-добри и по-чисти!

Маршрут: Иркутск - Листвянка - Големите котаци – Великата байкалска пътека - о-в Олхон - Нос Хобой - Светият нос - Долината Баргузин - Иволгински дацан (будистки храм) - Улан Уде

ИЗТЕКЛА ОФЕРТА

Снимки

Информация за климата: Външната температура през лятото е идеална за това приключение - около 18-20 градуса по Целзий. Водата е около 15 градуса по Целзий през юли и август - това са двата най-добри месеца за пътуване, ако искате да преживеете Байкал в най-голяма степен. Слънцето понякога може да стане супер горещо (в крайна сметка е континентален климат), така че през деня лесно можете да носите само фланелка или просто да сте голи. През нощта температурата може да падне до 5-10 градуса.

Програма

Ден 1 :

Бургас – Москва
Полет от Бургас до Москва в 16.35ч. Кацане на летище Домодедово в 19.50. Следва полет за Иркутск в 21:40 ч.

Ден 2 :

Иркутск - Листвянка (вечеря)
Кацане в Иркутск в 08:25. Посрещане на летището от 10:00 до 11:00, след което ще се включите в екскурзия из Иркутск. Следва обяд в бистро (срещу доплащане на място). След обяда ще посетим "Талци" - архитектурен и етнографски музей на открито. Пристигане в Листвянка, настаняване, вечеря и нощувка.

Ден 3 :

Большие коты (Големи котаци) (закуска и вечеря)
Сутринта след закуската ви очаква посещение на музея на Байкал, където ще научите интересни факти за произхода на езерото, тайната на неговата чистота и ще се срещнете с някои от неговите обитатели. След обяд (срещу доплащане на място) – се качваме на корабчето и отпътуваме за село Большие коты (Големи котаци). Пристигане и настаняване в уютна туристическа база. Следобед можете да се разходите с водач до нос Скипър или най-близките планини, от които можете да се насладите на незабравими панорами. Разходката ще отнеме около 3 часа. Връщане обратно, вечеря и нощувка.

Ден 4 :

Листвянка (закуска, обяд, вечеря)
Закусваме и тръгваме по Великата Байкалска Пътека (ВБП) към Листвянка. BБT е много красива пътека, която минава по склоновете на бреговете на Байкал. Дължината и е около 20 км. Не е необходимо да минете цялата дистанция, можете да пътувате с лодка част от пътя, като използвате услугите на местен катер (срещу доплащане на мястото). И в двата варианта ви очаква една незабравима разходка с минимум багаж из най-живописните места на езерото Байкал. Очаква ви пикник сред природата и възможност да се потопите, ако времето позволява. Тези, които искат да се откажат напълно от ходенето, могат да прекарат целия маршрут по вода (срещу доплащане).  Пристигане в Листвянка, вечеря и нощувка. Имате възможност по желание да се изкъпете в традиционна руска баня (срещу доплащане).

Ден 5 :

Домът на шамана – о.Олхон (закуска и вечеря) 

След закуска продължаваме с изследването на Байкал. Пътуваме в посока о. Олхон, пътя ще отнеме около 6-8 часа. Обяд в ресторант (срещу доплащане на място) и отпътуване към Хужир. Настаняване, вечеря и разходка до Шаманската скала, където началото на 80-те години са открити останки от древна неолитна култура, както и образи на шамански тамбури, издълбани от хомо сапиенс в ранната желязна епоха.

Ден 6 :

О. Олхон, Нос Хобой (закуска, обяд и вечеря)
Сутринта ви очаква закуска, след която се отправяме към северната част на острова, където се намира нос Хобой (което означава „кучешки зъб“ на бурятски) - най-северната точка на острова, едно от свещените места на езерото Байкал. Следва обяд приготвен на жар под открито небе. Вечерта се връщаме в туристическата база и вечеряме. Тази разходка напомня на джип-сафари , тъй като пътят преминав апрез гори, пясъчни полета и степи без твърда почва. Особено сложно е пътуването по време или след дъжд,. Ето защо съществува основния способ за предвижване – УАЗ  По време на пътуването ще посетите местността „Трите братя“ – мраморни скали, покрити с лишеи. В село Узур ще ви очаква пикник от блюда, приготвени на жив огън. Тук е разположена малка метростанция и отдел на Института за изследване на земната кора. Щи посетим и планината Толгой, където ще посетим пещера, в която са намерени фрагменти от керамика и нефритен нож на древен прародител. Пътуването е през целия ден. Вечерта ще имате възможността да наблюдавате залеза на брега на езерото и/или да се изкъпите.

Ден 7 :

Свободен ден (закуска и вечеря)
По искане на нашите туристи, ние включихме един свободен ден на острова. След закуска имате възможност да плувате и да правите слънчеви бани на плажа, да карате колело, да посетите музея, да закупите сувенири или да се включите в допълнителна екскурзия по желание:

-    Еднодневна автомобилна екскурзия на юг от о-в Олхон (~1300 руб/човек)
-    Наем на велосипед (~700 руб/човек)
-    Конна езда (~1000 руб/човек) и др.
На острова има добър избор от заведения за хранене, където всеки може да си поръча обяд (срещу доплащане на място).

Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 :

П-в Светия нос, о. Олхон (закуска, обяд и вечеря)
Закуска. Качваме се на корабчето и заминаваме в посока п-в Светия нос. Ще имате възможност да се насладите на гледките към стръмните склонове на острова Олхон от водата. Противоположният бряг почти не се вижда. Тук можете да усетите най-добре, колко е голямо езерото Байкал (пътят ще отнеме около 12 часа).
По желание е възможно посещение на островите Ушкани - любимо място на Байкалските тюлени (срещу доплащане от 2000 руб/човек за 20-30 минути). Престоят на острова е около половин час.
Ще имате свободно време за плаж.
Обядът е предвиден в залива Крестовая – едно чудесно място с пясъчен плаж и панорамна гредка.
Ще прекараме нощта на корабчето, тъй като на това уединено и тихо място няма туристически центрове. Ще бъдете настанени скромно - в една обща кабина. Предвидени са спални чували за туристите.
Вечеря и нощувка.

Ден 9 :

П-в Светия нос (закуска, обяд и вечеря)
Днешния ден е предвиден за почивка. Желаещите могат да се разходят до залива Крестовая, кйдето се намира топъл водоизточник (на 2 часа път от лагера), извиращ директно в езерото и чиято температура е около 20 градуса.
Нощувка.

Ден 10 :

Долината Баргузин (закуска и вечеря)
След закуска в 9:00 часа отпътуване към Баргузинския природен резерват - едно от уникалните места в Задбайкалие. Разглеждане на природната забележителност - колоните "Сувин" и "Бук-Шулун". Опознаването на долината Баргузин ще продължи с изкачването до един от най-почитаните светилища в Бурятия – будисткия храм на богинята Янжима „Лицето на Янжима“ – богинята покровителка на покровителка на изкуствата, науките, занаятите, учениците, децата, майчинството.
Програмата е целодневна. След разглеждане на забележителности е предвиден обяд в традиционно бурятско заведение за хранене – „позная“ (срещу доплащане на място). Отпътуване към туристическата база. Вечеря и свободно време.

Ден 11 :

Иволгински дацан (Будистки манастир) – Улан-Уде (закуска)
Сутринта след закускат се прощаваме с Байкал и се отправяме към Улан-Уде (около 5 часа път). По пътя се обядва (за собствена сметка).
След пристигането е предвидено посещение на Иволгински дацан - центърът на будизма в Русия, открит през 1945 г. Основното чудо на този дацан е присъствието на Пандито Хамбо Лама XII Дашии-Доржоо Итигелов. Той е роден през 1852 г., а през 1927 г. доброволно е изпаднал в нирвана. Той създава творби по будистката философия, написва фундаменталната работа за тибетската фармакология, оставя духовен завет на своите ученици и потомци. След две години успяхме да дешифрираме малка част от посланието и пълно декодиране предсказва откриването на много загадки, предсказани от един свят човек.
През 1927 г. Лама Итигелов доброволно изпада в нирвана. Като вече бил дълбок старец, той седнал в лотосова позиция и напуснал тялото си. Лама Итигелов все още седи в лотоса в главната аркада на храма на Иволгинск.
Медицинските изследователи са шокирани: Лама Итигелов има всички признаци на живо тяло: мека кожа без признаци на гниене, нос, уши, затворени очи (очната ябълка не се е разляла), пръстите на ръцете и лакътните стави са запазени, има дори миризма на жив човек. Той  буквално живее след смъртта: има топли ръце, изпотява се и дори отваря очите си. Водещи учени и религиозни фигури са се опитали да обяснят това явление. Но науката не може да даде окончателни отговори на този въпрос. Говори се, че Лама Итигелов носи изцеление и сбъдва желания. Тук е мястото да си пожелаете нещо! От различни краища на света прииждат хора, търсещи изцеление и сбъдване на желания. (продължителността на обиколката ~ 1 час). Следва разходка из центъра на Улан-Уде, където можете да видите най-голямата в света глава на Ленин. Вечерта настаняване в хотел и свободно време. Нощувка.

Ден 12 :

Улан-Уде – Москва – Бургас (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до летището в Улан-Уде за полет до Москва в 09:25. Кацане на летище Домодедово в 10:50. 
Следва полет до Бургас в 12:00, кацане на летището в Бургас в 15:40. 

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Комфортни туристически хижи - самостоятелни стаи Изхранване съгласно програмата 4424

  Ценaта включва:

  - Самолетни билети Бургас-Москва-Иркутск/Улан Уде-Москва-Бургас с вкл. летищни такси и 1 бр. куфар 23 кг
  - екскурзия до нос Хобой
  - екскурзия до за Иволгински дацан - центърът на будизма в Русия
  - пешеходна екскурзия из Улан-Уде
  - посещение на Баргузинския природен резерват и на будисткия храм на богинята Янжима „Лицето на Янжима“
  - плаване с корабче по Байкал
  - посещение на музея на Байкал
  - пешеходна екскурзия на Иркутск
  - посещение на архитектурен и етнографски музей "Талци" 
  - всички описани по програма екскурзии без Олхон и островите Ушкани
  - входни такси за музеите, описани по програма
  - 9 нощувки в комфортни туристически хижи по описания в програмата маршрут
  - 1 нощувка на корабче
  - 10 закуски, 9 вечери и 3 обяда
  - Професионални водачи и екскурзоводи 
  - визово обслужване
  - Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро

  Цената не включва:

   екскурзии до Олхон и островите Ушкани
    Разходи от личен характер
   допълнително изхранване

  Допълнителни услуги:


Запитване:

 
 ✔ Цената е валидна без изискване за минимален брой записани
✔ Записаните биват включвани в група с други туристи
✔ Екскурзоводското обслужване е на руски език
✔ Цената е валидна до изчерпване на местата, предвидени по полетите
✔Възможност за самостоятелно настаняване срещу доплащане - на запитване
✔Водач преводач от агенцията при 10 записани

Подобни предложения

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции