АЛГАРВЕ И СЕВИЛЯ - история, природа, хора и традиции в стихове | 23 октомври 2024

3638 3488,00BGN
 Испания, Португалия
 9 Дни / 8 Нощи
 Самолет

Често границите, начертани от хората, разделят територии, които в продължение на векове са били едно цяло. Разделят реки, морета, океани, за чиято мощ същите граници едва ли имат значение. Разделят природа, чиито обитатели не признават никакви прегради и се реят свободни в небесата или преминават през горите, хълмовете и планините. Между южните части на Португалия (Алгарве) и Испания (Андалусия) тази граница е вековна и върви в по-голямата си част по една от най-красивите реки на Иберийския полуостров - Гуадиана.
Пътуванията са за това - да събират хората, историите, легендите и митовете, общите традиции, ястията и уважението един към друг. Каним Ви на едно пътешествие из Ал-Гарб, “Запада”, на някогашните  арабски владения на този полуостров. Едно пътешествие из местата, където сред обграждащите ги неповторими природни гледки, океана, слънцето, живеят ведно с културата, изкуството и тези, на които е отредена честта да са част от тези земи и да посрещат, както винаги са го правили, гости от цял свят. Най-южният район на Португалия, Алгарве е и един от най-красивите и интересни в цялата страна. Предпочитано място за лятна почивка на португалците и гости от цял свят, но криещо в себе си много от онази красота и автентичност, която може са се усети само отбивайки се малко по-навътре от райските плажове и океанската шир.
Отвъд прекрасното крайбрежие, спиращите дъха, скулптирани от вятъра, водата и слънцето скали и десетките видове цветя, Алгарве “ревностно” крие своето друго лице: десетките малки градчета, в който историята и легендите оживяват; природните паркове; ниските си планини, по които се простират докъдето ви стига взора портокалови и маслинови дървета. От другата страна на човешки очертаната граница е Андалусия - величествена, вдъхновяваща, продородна и близка до всеки, дръзнал да я открие или преоткрие. Изпълнена с история за мощ и мореплаватели, за златни години и архитектурни шедьоври, за изкуство, музика и вяра.  Две земи, които са били едно. Едно цяло, често възхвалявано от писатели, поети и пътешественици, най-известният от които е вероятно владетелят Мухаммад ибн Аббад ал-Мутамид  -  роден в Бежа Португалия през 1040 г. владетел на Силвеш, Алгарве и на Севиля, останал в историята със стиховете си, любовта към поезията, изкуствата и науката. Нека тръгнем по стъпките, останали след него и ни водят неговите стихове “Освободете радостта! Нека тя властва! Забравете нетърпението, което изтезава сърцето. Толкова много мъки могат да бъдат премахнати с нея!  Животът е шанс, смело напред!"

Bem vindos, Bienvenidos  или просто -  Добре дошли (отново) на юг!


Ранни записвания до 31.07.2024 | Намаление 150 лв - калкулирано в цената

МАРШРУТ: СОФИЯ - ФАРО - ЛАГУШ - плажа КАМИЛО - КАБО САО ВИСЕНТЕ - ТАВИРА - ОЛЯО - РИА ФОРМОЗА - ЛОУЛЕ - РИМСКАТА ВИЛА CERRO DA VILA - КУАРТЕЙРА - ЕСТОБАР - СИЛВЕШ - АЛКАНТАРИЛА - ПЕРА - АЛМАНСИЛ - ЕСТОЙ - природен резерват РИА ФОРМОЗА - ВИЛА РЕАЛ ДЕ САНТО АНТОНИО - АЯМОНТЕ - СЕВИЛЯ - СОФИЯ

Дата: 23 октомври 2024

Акценти на програмата:

1. Полет от София до Фаро и от Севиля до София с вкл.23 кг чекиран багаж и малък ръчен 8кг
2. 6 (шест) нощувки с вкл.закуска и вечеря в еко комплекс в гр. Тавира
3. 2 (две) нощувки с вкл. закуска и вечеря в автентично испанско имение край Севиля
4. посещение на всички обекти, посочени в маршрута на програмата 
5. лицензиран местен екскурзовод на български език - Иван Пелтеков
6. водач от агенцията по време на цялото пътуване

СОФИЯ - ФАРО - ТАВИРА - ЛАГУШ - плажа КАМИЛО - КАБО САО ВИСЕНТЕ - САГРЕШ -  ОЛЯО - ЛОУЛЕ - ВИЛАМОУРА - плажа ФАЛЕЗИЯ - КУАРТЕЙРА - ЕСТОМБАР - СИЛВЕШ - АЛКАНТАРИЛА - ПЕРА - АЛМАНСИЛ - ЕСТОЙ - РИА ФОРМОЗА - ВИЛА РЕАЛ ДЕ САНТО АНТОНИО - АЯМОНТЕ - СЕВИЛЯ - СОФИЯ

Дати на тръгване:

23-10-2024

Програма

Ден 1 :

Сутрешно отпътуване от София за Фаро. Пристигане на летище “Гаго Коутиньо” в ранния следобед. Посрещане на летището, придвижване с организиран трансфер до хотела ви  и настаняване. В първата ни обща среща след настаняване и почивка, ще имате възможност да научите всичко, което ви интересува за Вашия престой в Алгарве, за историята, традициите, кухнята, интересните места, природата и хората в тази част от Португалия, както и  да се разходим из градините на нашия хотел. Вечеря в хотела с традиционни за Алгарве ястия, нощувка.

Ден 2 :

Закуска.Ще посветим днешната сутрин на западната част на Алгарве, започвайки от Лагуш - градът е успял да смеси португалските морски традиции, с красива природа, крайбрежие и туризъм. Как ви се струва да започнем деня на рибния пазар?
Достолепието на Лагуш струи и от разнообразието на архитектурните стилове, постигнато неусетно в хода на историята и с останки от дългото арабско присъствие в Алгарве, и от славното време на португалските откриватели и от търговското значение на града от последните два века.
Разходката покрай къщите, останките от крепостните стени от XVI в. и малките улички ще ни отведе на централния площад със статуята на Енрик Мореплавателя, до форта “Бандейра”, сградата на Пазара за роби, свидетел на тъмната страна на португалската морска експанзия и до малката, но ценна църква “Санто Антонио”. 
Няма да пропуснем и съвременното яхтено пристанище на града, от който през XV в. са отплавали всички португалски кораби по посока на Африка в търсене и изследване на нови земи.
След това ще се отправим към най-красивата част от и около Лагуш - крайбрежието и неговите плажове. Покрай плажа Санта Ана, през плажа “Камило” и още няколко техни събратя по красота ще достигнем до Понта да Пиедад - причудливата игра на природата със скали и океан, която и до днес се играе от и за всеки, достигнал до това райско кътче.
Спомняте ли си най-западната точка на Европа - Кабо да Рока? Ще допълним географските си познания и с най-югозападната такава  - Кабо Сао Висенте. Над отвесните скали и сред честата мъгла се издига морски фар, насочващ със светлината и звука си не само корабите, но и хората - всеки има нужда от малко надежда в океана на живота, нали? 
В Сагреш, на няколко километра от Кабо Сао Висенте, твърдят някога е било основано и действало Морското училище на Енрик Мореплавателя, дало тласък на португалските експедиции и добавило нови, явни и тайни познания в науката и образованието на много бъдещи поколения. Ще доближим това училище, кацнало на скала досами океана, ще притворим очи и може би ще видим невидимото и ще се пренесем назад във времето. Връщане в хотела ви, вечеря и нощувка.

Ден 3 :

Закуска. Ден за разходки, разговори, обмяна на идеи, мисли, впечатления.Отправяме се към Тавира - “най-португалския град” в Алгарве, съхранил в себе си историята, традициите, културата и разбира се, кухнята на поне три народа.
Сред спирките в това пътуване назад към миналото ще са крепостта, църквите “Санта Мария ду Кащело” и “Св. Яков”, Римския мост, рибарския квартал с покритите с азулежу фасади, малките площади, колоритните улички и едно специално кафене.
Ще продължим деня в Оляо, известно не само с рибните  си ресторанти, но и с прекрасните отблясъците на слънцето в реката и океана на хоризонта.
Възможност да се запознаете отблизо с едно от седемте чудеса на Португалия - природния парк на Риа Формоза, включвайки се в плаване по каналите на лагуната, покрай пясъчните острови Ilha Culatra, Ilha Deserta и Farol, с фара “Санта Мария”, най-южната точка на Португалия.
Връщане в хотела, вечеря  и нощувка.

Ден 4 :

Закуска. Отправяме се към Лоуле, с най-голямото светилище на Св. Богородица на юг от Фатима и най-красивия покрит пазар в цяла Португалия - всяка събота преди обяд Лоуле оживява с това уникално представяне на автентична култура, традиции и продажбата на пресни продукти от региона.
Едно от най-добрите места в Алгарве, за да усетите истинския дух на района - и по малките улички на стария  град, и заради крепостта и историческия музей, и заради малките кафенета и ресторанти, и зареди поезията на Антонио Алейшо. Виламура е “витрината на лукса” на Алгарве, с яхтеното си пристанище, космополитната си атмосфера, но и с историята и музея на един от най-интересните археологически обекти в Алгарве - Римската вила в Cerro da Vila.
В близост до Виламоура е и един от най-красивите алгарвийски плажове - Фалезия, обграден от червени скали, пренасящ ни в друго измерение на природата и човешкия свят.
Близкия курортен град Куартейра е на другия полюс - там е онова обикновено Алгарве, което през миналия век се превръща от малко рибарско селище в привлекателен център за туристи от цялата страна през летните месеци. Елате с нас, за да видите, как миналото и настоящето си дават среща, и да посетите новия интерпретационен център, разказващ по увлекателен начин историята на тези земи. Връщане в хотела ви, вечеря и нощувка.

Ден 5 :

Закуска.В този прекрасен ден се отправяме на посещение към Quinta do Valles в Естомбар за дегустация на вина от района на Алгарве и местни продукти.
Ако си мислите, че всичко приключва тук - помислете пак… Ще посетим и  старата столица на Алгарве - Силвеш, с нейните малки улички, вероятно най-красивата крепост в цяла Южна Португалия, хиляди портокалови дръвчета, един прекрасен цветен площад и много щъркели... Ще изпием по едно кафе с дребни (и не толкова дребни) сладки в най-красивото кафене в града, ще опитаме портокалов сок от...портокали от Алгарве или просто ще отпием глътка ликьор от портокали или смокини, говорейки си за поезия от времето на арабските владетели на града.
Следобед ще се отправим към едно от по-малко известните места в Алгарве - Алкантарила. Разположен на хълм, с живописни гледки към брега и океана, история от времето на арабското присъствие, ограден през XVI в. с крепостна стена, части от която все още са запазени, и с няколко много интересни църкви - Църквата на Мизерикордия, Параклиса “Носа Сеньора до Кармо” и Параклиса-костница - един от малкото запазени в Португалия.
Спускайки се покрай едноименната река и езерото, която тя образува при вливането си в океана, ще достигнем и до крайбрежието на съседния град, Пера, известно от векове като Армасао до Пера, с рибарските лодки и историята на своята крепост от XVI в., пазила крайбрежието от набезите на корсарите. Вярата на всички, които влизат в “голямото море” всеки ден, за да търсят препитание е причината в тази крепост, обърнат към океана да бъде построен малкия параклис, посветен на Св. Себастиан.
Завръщане в хотела ви, вечеря и нощувка.

Ден 6 :

Закуска. След кратко пътуване ще се озовем в Алмансил. Можете ли да си представите, че това малко градче има 3 (три!) ресторанта със звезди на Michelin? Не ресторантите ще са цел на нашето посещение, а скритата тайна - църквата “Сао Лоуренсо”. Малката, еднокорабна църква е най-значимата проява на бароковите азулежуси в цяла Южна Португалия, бидейки покрити с тях цялата и вътрешна част, като една отворена книга, разказваща в картини, рисувани върху керамика, живота на светеца, покровител на Алмансил. Добавете към това и позлатения, дърворезбован олтар и ще се убедите, че понякога “по фасадата посрещат, по азулежусите изпращат”:-).
На 10 км от крайбрежието се намира Естой. Импозантно над него се намира и прекрасния Дворец, носещ същото наименование, построен в стил рококо през XIX в., заедно с чудесните му градини и декоративна украса. Искаме или не всички пътища водят до Фаро - главният град на Алгарве е събрал в себе си и облика на модерността, младежкия дух, примесена със старинния облик от времето на първите португалски крале, установили властта си тук, изненадваща барокова архитектура и уникалната португалска павирана настилка - calcada portuguesa (калсада португеза).
От пристанището на Фаро се открива чудесна гледка към лагуната на Риа Формоза, природен резерват и чудесно място да видите почти всички видове птици, обитаващи южната част на Португалия. Завръщане в хотела, вечеря  и нощувка.

Ден 7 :

Закуска. Отиваме на югоизток… на брега на естуара на р. Гуадиана, там където Португалия и Испания е срещат и често си подават ръка, ще посетим  Вила Реал де Санто Антонио. Защо го наричат “малкия Лисабон” ще видите сами… Прекрасен град, с много интересна история, чудесна архитектура, небосклон и едно небе, за които само поетите могат да разказват. 
Ще “прескочим” до испанския град Аямонте, запазил облика си от времето на арабите по тези земи, с белите си къщи, андалусийския си дух, разхождайки се покрай реката, в историческия център, под палмите или посядайки на шарените пейки, покрити с цветни керамични плочки. Има едно сладко изкушение, което не можем да пропуснем: сред съставките му са бадеми, карамфил, лимон, зехтин, бяло вино, анасон и сусам, а канелата добавя сладост. 
Добре дошли в Андалусия - испанската област, голяма по територия почти колкото цяла Португалия, в коята радостта от живота е в центъра на всичко и навсякъде и където всеки е винаги добре дошъл гост. Както и в Алгарве, ще ви предложим настаняване сред природата, но и в близост до величествената Севиля, в едно имение, в което андалусийската традиция и корени могат да се усетят във всеки ъгъл: антики, величествени гори, вътрешни дворове с портици... Градините, дневните и стаите са свидетели на културата през вековете, изкована от лични истории на духовници, монарси, благородници, земевладелци, тореадори и обикновени хора. Вие решавате как искате да усетите Андалусия - ние ви предлагаме не само нощувка, а изживяване. Добавете и смесица от фламенко и още нещо, специално за Вас.
Вечеря в имението и нощувка.

Ден 8 :

Закуска. Дори и да сте били в Севиля, столицата на Андалусия, нека ви го покажем през други очи - като град, който е вдъхновил много поети, писатели и хора през цялата си история. Като град, чиито улици излъчват особен чар, чиито паметници разказват истории за величие, могъщество и красота, чиято културата му струи през присъстващото навсякъде фламенко и вековни традиции. С лицензиран местен екскурзовод ще открием съкровищата на Севиля, като посетим известния Алкасар, едно от ненадминатите достижения на стила “мудехар” в архитектурата. Ще се полюбуваме на неговите вътрешни дворове и градини, неговите изящни азулехос и завладяващата история, скрита зад стените му - включително и за голямата история на съперничеството между Испания и Португалия из световните океани и за един от хората, които е оставил трайна следа и тук - Фернандо Магелан или Фернао Магаляеш.
Ще посетим и Катедралата “Санта Мария де ла Седе де Севиля”, една внушителна структура в сърцето на Андалусия, в която се преплитат векове на преданост, изкуство и архитектура.
Ще се изкачим и на известната камбанария - кулата “Хиралда”, за да ви разкажем легендите за далечни царе, за строители и светци, привидения и астрономия. Едно пътуване през историята и изкуството на катедралата, което ще ни разкрие как този паметник е бил свидетел и главен герой на събитията, направили Севиля един от най-значимите градове в света, и който е последното място за почит към един от най-интересните и загадъчни личности в историята на мореплаванията - Христофор Колумб.
Няма да пропуснем и едно често пренебрегвано място, което и до днес е един от най-ценните източници за разкриване на историята на Севиля, Испания и Новия свят - Архива на Индиите. С над четиридесет и три хиляди документа, разположени в дълги почти осем километра хранилища, с около осемдесет милиона страници и с едно от двете копия на договора за поделяне на света от двете ни познати държави - Португалия и Испания.
Разходката ни ще продължи в един от най-красивите европейски паркове, носещ името на истинска принцеса, Мария Луиза де Орлеан, ще си говорим и за опера и “Кармен”, ще погледаме бавното течение на великата река Гуадалкивир и ще завършим в сърцето на квартал Триана - мястото, откъдето шарените плочки, азулехос започват своето пътешествие и присъствие из Иберийския полуостров.
Ще разберете, че “Макарена” не е само песен и защо “Севиля има по-особен и специален цвят” - музиката е част от Севиля и Андалусия. Връщане в мястото за настаняване, вечеря и нощувка.

Ден 9 :

Закуска.
Организиран трансфер от до летище “Йоан Павел II” в Севиля, отпътуване на обяд с полет до България.

*Цената е на човек при двойно настаняване
Промоция - 150,00 лв на човек за записване до 31-07-2024
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
възрастен в двойна стая закуска и вечеря 3488
единично настаняване закуска и вечеря 4130
възрастен в тройна стая закуска и вечеря 3398

  Ценaта включва:

  1. Полети с редовна авиокомпания от София до Фаро и от Севиля до София с прекачване, с вкл. кабинен и чекиран багаж до 23 кг.
  2. Настаняване със закуски за 6 нощувки в района на Тавира, Алгарве, в  4* хотелски еко комплекс.
  3. Настаняване със закуски за 2 нощувки в района на Севиля, Андалусия, в  традиционно андалусийско имение - Cortijo.
  4. Вечери (без вкл.напитки)  във всички дни по програмата
  5. Трансфери летище - хотел и хотел - летище  по програмата
  6.Транспорт с лицензиран превоз по време на цялото пътуване.
  7. Всички описани в програмата по дни екскурзии.
  8. Дегустация на вина и местни продукти в Quinta dos Valles в Естомбар
  9. Екскурзоводски услуги от Иван Пелтеков - лицензиран професионален екскурзовод на български език в Португалия, по време на цялото пътуване от първия до последния ден на програмата.
  10. Екскурзоводски услуги от местен лицензиран екскурзовод, с превод на български език,  в Севиля на 30 октомври 2024, с посещение на Катедралата на Севиля, Двореца Алказар и Архива на Индиите.
  11. Водач - придружител от Травел Холидейс по време на цялото пътуване от и до България.
  12. Тур гайд система по време на цялото пътуване.
  13. Бакшиши за шофьора.
  14. Градски такси за настаняването.
  15. Входни такси за обектите, включени в описаните турове в програмата.
  16. Застраховка за покриване на медицински разходи в чужбина, с покритие 10 000 евро

  Цената не включва:

  1.Разходи от личен характер
  2. Входни такси, освен посочените по-горе
  3. Плаване с лодка в лагуната и природния парк на Риа Формоза
  4. Застраховка “Отмяна на пътуване”, покриваща глоби при анулиране на пътуването поради здравословни причити. Стойността на застрахователната полица се изчислява като процент от цената на пакетното пътуване. Траел Холидейс съдейства за сключването на тези застраховки като агент на ЗД Булстрад, чиято ставка е около 3,5 %, в зависимост от възрастта на пътуващите.
  5. Доплащане за медицинска застраховка за лича над 65 години - на запитване

  Условия за резервации:
  За записвания до 22.08.2024 - депозит в размер на 50% 
  Доплащане - до 23.08.2024

  Анулации:  
  Анулиране до 22.08.2024 дни преди отпътуването - удържане на 950 лв и възстановяване на разликата.
  Анулиране след 22.08.2024 - удържане на пълната сума на договора.

  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 1. Възможна е промяна на последователността на посещение на посочените в програмата обекти

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции