Португалия: От Лисабон до Порто с Иван Пелтеков - 11 октомври 2023 | НЯМА МЕСТА

2415 BGN
 Португалия
 8 Дни / 7 Нощи
 Самолет

Можем да наречем Португалия РАЗЛИЧНАТА ЕВРОПА, а някой даже я наричат Рая на Европа ! Защо ли? Ето отговора: Тя е по-цветна и по-свободна, по-музикална и по-гостоприемна ... без изключения! Прегръщайки западния бряг на Иберийския полуостров, Португалия е пълна със съкровища , както за любителите на историята, така и за почитателите на културата и авантюристите на открито. От перфектното време и грандиозното крайбрежие, облечено в златни плажове и драматични скали, до оживените исторически градове, изпълнени с калдъръмени улици и средновековна архитектура. Ще се отдадем на местните вина, ще посетим живописни градчета, където се пазят вековни традиции, ще видим средновековни замъци, катедрали и манастири на една от най-мощните търговски империи в света – ПОРТУГАЛИЯ! Усмихнете се и да тръгваме!

Дата: 11 октомври 2023 |  4 нощи в Лисабон + 3 нощи в Порто 

РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 15.06.2023 - намаление от 100 лв, калкулирано в крайната цената.

Акценти на програмата:

Авторска програма на Иван Пелтеков - лицензиран екскурзовод на български език за Португалия.

1. Кацане в Лисабон и излитане от Порто – спестяваме преход от 3,5 часа
2. Включени 3 екскурзии в цената и още: 
✓ Пешеходна екскурзия  „Най-доброто от Лисабон „ - целодневна
✓ Пешеходна екскурзия „Най-доброто от Порто“ – целодневна
✓ Екскурзия до Обидуш, Назаре, манастира в Баталя и Фатима - целодневна
✓ бакшиш за шофьорите;
✓ слушалки за всички екскурзии - 7 дни;
✓ карта за градския транспорт с възможност за 3 пътувания, вкл. легендарния Трамвай 28;
✓ трансфери летище – хотел – летище;
✓ транспорт от Лисабон до Порто;
✓ 4 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Лисабон;
 3 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Порто; 
✓ Туристическите такси за настаняванията в Лисабон и Порто;
✓ медицинска застраховка с покритие 10 000 евро (с Assistance); 
✓ водач придружител от  България при 30 записани.

3. Централно разположени хотели в Лисабон и Порто с висок рейтинг. Това гарантира „сливане“ с духа и атмосферата на тези градове без да губим нито минута

СОФИЯ - ЛИСАБОН - СИНТРА - КИНТА ДА РЕГАЛЕЙРА - КАБО ДА РОКА - КАШКАЙШ - ЕЩОРИЛ - ОБИДУШ- НАЗАРЕ - БАТАЛЯ - ФАТИМА - БАРСЕЛОШ - БРАГА - ГИМАРАЕШ - ПОРТО - СОФИЯ

ИЗТЕКЛА ОФЕРТА

“Краят на едно пътуване е само началото на следващото. Трябва да видим, това, което не сме видели досега; да видим отново това, което сме посетили преди; да посетим през пролетта, това, което сме видели през лятото; да видим същите места, видени на слънчева светлина, но този път в осветената от луната нощ. Трябва да се върнем по оставените то нас стъпки, за да ги повторим и да прокараме нови пътеки”

Жозе Сарамагу, нобелов лауреат за литература

Програма

Ден 1 :

11.10.2023

Полет от Терминал 2 на летище София за Лисабон в 15:30. Пристигане в Лисабон в 22:55. Трансфер до хотел в центъра на града и настаняване.
Нощувка.

Ден 2 :

12.10.2023
Закуска. Начало на целодневна пешеходна екскурзия „Най-доброто от Лисабон“ – включена в цената.
Знаете ли, че Лисабон е разположен на седем хълма? Подобно на други древни градове като Рим, Йерусалим, Пловдив … Днес ви очакваме, обули най-удобните ви обувки, за една целодневна разходка из Града на Светлината, събрал в себе си историята, слънчевите лъчи, открития хоризонт и невероятната смесица от хора и култури от цял свят.
Заедно ще се разходим из централната част Байша, ще се огледаме в реката на Площада на търговията, ще разберем как един град излиза от пепелта и водата, подобно на птицата феникс след вероятно най-силното земетресение в световната история, ще си говорим за езотерика дори и в архитектурата, за паметника на един крал, очакващ завръщането на португалската слава и световно признание.
Ще се качим по “съвременен” начин на върха на Крепостта “Сао Жорже”, ще срещнем символи и истории оставени от тамплиери, кръстоносци и араби. 
Ще разберем защо шарените фаянсови плочки са най-красивата част от португалското наследство. Ще слезем по “традиционен” начин, както са го правили от векове в стария квартал Алфама и ще се насладим на малките улички, семейни ресторанти, квартален дух и приятелски поздрави, съчетани с прекрасни гледки от откритите тераси на  Порташ ду Сол, Санта Лузиа, Санто Ещевао.
Няма да пропуснем да опитаме за обяд прекрасната португалска кухня, а по пътя ще има и време за ароматно кафе с пащел де ната, бира с пащел де бакаляо или просто чаша от най-добрите португалски вина.
За следобед ще се изкачим до другата страна на Лисабон - кварталите Байру Алто, Шиаду, Санта Катарина, Беато, Принсипе Реал, за да видим как градът се развива през вековете и да се повозим на известните във всяка снимка от Лисабон трамваи - защото никоя обиколка няма да е пълна без да усетите тръпката от това пътуване из най-тесните и стръмни улици на града, от единия до другия му край.
И след уникалния залез над сградите и реката, ще отидем да слушаме фадо, музиката на португалската душа, да поговорим с местните жители и да се опитаме да вникнем в непреведимата дума - saudade.
Възможност за вечеря с фадо музика в една от най-добрите и автентични  “къщи за фадо” в Лисабон.

Нощувка в Лисабон.

Ден 3 :

13.10.2023
Закуска.
Тръгваме рано сутринта към Синтра, приказния град и планина, скрили в себе си толкова природна красота, красива архитектура, тайни и легенди, които заедно ще разкрием стъпка по стъпка.
Пътуването от Лисабон до Синтра е само 40 мин. След преминаване на първоначалния “О,невероятно”  ефект от първия допир с този Рай на Земята ще спрем за кратка кафе-пауза съчетана, разбира се, с местните специалитети - кейжадаш и травесейрош.
Пешеходната разходка в центъра на Синтра и посещението на  изключително красивия Национален дворец с емблематичните му комини, безкрайно интересна история и една от най-старите и запазени колекции от азулежуси в Португалия.
Отправяме се към Кинта да Регалейра за посещение на едно от най-мистичните места в цяла Европа, ако не и в света, създадено в ума на един милионер-алхимик, пресъздадено от оперен сценограф и служещо за връзка между земните и морските недра и небесните висини. Една истинска сцена на живота в неговата цялост, където всяко дърво, цвете, камък, дори и пейка имат своето символично значение, а природата и човека са главните актьори тази мистична пиеса.
Ще отидем разбира се и до най-известната забележителност на Синтра - двореца “Пена”, известен освен с ярките си цветове и с историята на неговото създаване, кралските особи, живели в него и една голяма любов. Всичко това сред огромен парк в стил романтизъм и невероятно красива смесица от култури, философия и необятен хоризонт.
И ако си мислите, че това е величествено - нека ви покажем истинското величие на Природата на най-западната точка на европейския континент Кабо да Рока. Усещането да си на “края на света”, на скалите, надвесени над безкрайния океан е това, което ще ви кара да се почувствате невероятно. 
Нощувка в Лисабон.

Ден 4 :

14.10.2023г.
Закуска.
Да не си помислите, че сме забравили Кашкайш и Ещорил  - сърцето на португалското “Слънчево крайбрежие”. Дали е случайно, че толкова известни личности са избирали и избират да живеят тук? Убедете се сами след разходката и историите за крале и кралици в изгнание, шпиони, артисти, художници, архитекти, дизайнери и спокойствие в стил “Бел епок”. 
По пътя към тях ще се насладим на природата и величието на океана преминавайки по крайбрежния път към Кашкайш, плажа Гиншо, природния феномен “Устата на Ада”, природния парк “Дюните на Крешмина”.
Да дойдеш в Лисабон и да не посетиш Белейн, с Манастира “Жеронимуш”,  Паметника на откритията, Кулата на Белейн “ Сао Висенте”, да не опиташ пастейш де Белейн е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата. И ако второто не винаги е възможно, то за първото имате гарантирани места. Ще посетим всичко гореизброено заедно с още много истории, дворци и интересни места. Ще разберем как и защо Крал Мануел започва строежа на манастира, кои са хората, изобразени на паметника, какво прави главата на носорог на един от ъглите на кулата, къде са живели португалските крале, докъде е стигала реката и защо португалците заобикалят едно определено място. Ще видим как се приготвят световно известните сладкиши - пастейш де Белейн и ще поръсим няколко от тях с канела преди да се насладим на неповторимия им вкус.
За успокоение на очите ще застанем на покрива на един музей и ще погледаме как лодките и корабите  плават спокойно по река Тежу за една от най-красивите гледки в света с моста “25 април” непосредствено пред нас.А защо не да погледаме заедно града откъм самата река...
Нощувка в Лисабон.

Ден 5 :

15.10.2023г. 
Закуска.
Време е да се отправим към втория по големина град в страната, Порто, в един ден посветен на архитектурните шедьоври, съчетани с богатата португалска история, океан и чудеса.
Ще видим един от готическите шедьоври  - Манастира в Баталя, заедно с всички истории и символизъм, скрити в него, историята на най-голямата битка в португалската история, неземната красота и съвършенство на строителството и мъдростта на вековете, вплетена в стените му.
От там ще продължим към Обидуш - отново “най”, но този път - най-добре запазеният средновековен град в страната, където ликьорът от вишни, “жинжа”, е основния повод и оправдание за бавното преминаване по малките улички, чак до величествената крепост, покрай столетната история, красивите малки магазинчета, белите къщи и много цветя.
По пътя към Порто ще посетим и Назаре, градът с библейско име,с най-високите вълни, най-красивите гледки, най-добрите рибари, най-пъстрите  облекла и най-топлото слънце, за да видите каква е Португалия в нейната неподправена природна красота, съчетана със спокойствието на непреходността.
Преди да достигнем крайната ни точка за деня, ще се отбием и в най-свещеното място в Португалия - Фатима, заедно с Виа Сакра и историята на трите пастирчета.
Пристигане в Порто и настаняване.
Нощувка в Порто.

Ден 6 :

16.10.2023

Денят се познава от сутринта, а сутринта - от хубавата закуска. 
Първото впечатление е най-важно - затова то ще е на прекрасната крайбрежна улица “Кайш де Рибейра” с изглед към река Дуро и натоварените с портвайн традиционни лодки “рабело”! 
Настаняването ни в центъра на Порто ще ни помогне лесно и бързо да се озовем сред прелестните забележителности на града: покритите със синьо-бели плочки църкви, една от десетте най-красиви железопътни гари в света - “Сао Бенто”, с прекрасните си панели с повече от 20 000 плочки - азулежуси, представящи бита по поречието на река Дуро и моменти от португалската история;
Катедралата, Двореца на епископите, Площада на Републиката с импозантните сгради покрай него.
След нея ще продължим с нашето пътешествие из пъстрия Порто“златната” църква “Сао Франсишку”, църквите “Сао Илдефонсо” и “Кармо”, реконструираната скоро прекрасна църква “Санта Клара”, по желание - малкия, но интересен Музей на витражите (разбира се с чаша вино от Порто), Камбанарията на “Торре душ Клеригуш”, Сградата на борсата в Порто.
Ще видим и Националния театър “Сао Жоао” и ще се убедим, че старинните трамваи не са само “визитна картичка” на Лисабон. Ще разберем какво е в основата на вечното съревнование между двата най-големи португалски града, както и как да познаем истинските жители на Порто!
Ще видим от къде Джей К. Роулинг е почерпила идеята за Хари Потър, неговото облекло, очила, приятели, неприятели и Голямото стълбище в Хоугортс. А преди да надникнем в  една от най-красивите в целия свят  книжарници - “Лейо”, с нейната смесица от неоготически, ар нуво и ар деко архитектурен стил, ще видим и един прекрасен площад, с “Фонтана на лъвовете” - отново свързан със сагата за Хари Потър. 
За да се запознаем с историята и осмислим пътя на виното от Порто преди да бъде налято в чашите, ще се качим на корабче по р. Дуро и ще минем под шест от мостовете над нея преди вливането й в Атлантическия океан. 
В 90 от 100 отговора на въпроса “С какво  свързвате Порто?” ще бъде посочен само един отговор - “портвайн или Виното от Порто”!
За посещение в града е много лесно, макар и да не препоръчваме, да се посвети цялото свободно време, в дегустация на десетките видове портвайн! С едно малко уточнение ....избите всъщност са в друг град, макар и на една река разстояние: Вила Нова де Гая. 
А тук крайбрежната улица изглежда лесна на идване и доста весела и дълга на връщане.Дегустацията на виното е задължителна, а съветите как, кога и на каква температура да го консумирате за удоволствие и наслада - ще са нашия бонус за вас!
Следва една интересна във всичко отношение обиколка сред прочутите изби на производители на портвайн от столетия като Sandeman, Calem, Ramos Pinto, Ferreira, Graham’s и Taylor’s. До там можем да стигнем преминавайки по един от най-красивите европейски мостове - железния “Луиш I” !
Не е за изпускане, нали? Добавете към тях и ресторантите, баровете и терасите с изглед към отсрещния стар град на Порто отвъд реката и ще получите онази картина, която винаги сте си представяли, когата става въпрос за града на пристанището -  О Порто .  Или “О, Порто?!”
За вечеря - препоръчваме “Франсезиня” с много сос или защо не някое от хилядите португалски рибни ястия! 
Нощувка  в Порто.

Ден 7 :

17.10.2023г. 
Закуска
Предлагаме Ви днес да отидем до “корените” на Португалия - Гимараеш и  Брага и до родното място на един от символите на Португалия…
Първо ще пропътуваме за един час разстоянието от Порто до Барселош. Един от малките “тайни” на Северна Португалия, известен освен с историческата си значимост за португалската държавност, с местоположението си по Пътя на Сантяго, и с пъстрите си керамични фигури, легенди, цветя, река, мостове и…един шарен петел, символизиращ надеждата, доброто, португалския дух и справедливостта. Един град, който всеки трябва да види, за да разбере Португалия и ние го представяме в пълната му красота за Вас.
Втората ни дестинация за деня ще е Брага -  духовната столица на Португалия, градът с най-старата катедрала в страната, най-многото църкви, най-красивото бароково светилище “Бон Жезуш ду Монте”, едно от най-почитаните светилища на марианизма в Португалия - “Самейро”, благороднически палати, мумия, прекрасни площади и много, много зеленина и цветя в градините “Санта Барбара”. Няма да бързаме да видим всичко, но ще видим най-интересното плюс няколко тайни и непознати места, с техните истории и легенди, оставащи често извън пътя на стандартните туристически обиколки. Спокоен живот, история, традиции в най-добрия град за живеене в Португалия - бъдете готови да се потопите в тях.
В краю на нашето пътуване този ден ще посетим и Гимараеш, за да видим заедно защо наричат този прекрасен средновековен град “люлката на Португалия”. Ще чуете истории за битки, крале и кралици, рицари и дами, сред декор от запазената крепост на града и Двореца на херцозите на Браганса. Ще се спуснем по една от най-красивите улици в цяла Португалия - Руа да Санта Мария към друга част от историята на Гимараеш, но този път на жителите му - двата централни площада - Ларго да Оливейра и площада “Св. Яков”, където най-доброто, което може да направите е да седнете за малко и да се насладите на чаша кафе или друга напитка на спокойния ход на живота - такъв какъвто е от векове насам тук.
Завръщане в Порто и нощувка.

Ден 8 :

18.10.2023г.
Закуска.
Организиран трансфер от хотела до  летището на  Порто в 9:00 ч. и отпътуване за България с полет на авиокомпания Луфтханза в 12:05 ч. през Франкфурт, с  пристигане в София в 22:40 ч.

 Adeus и до нови срещи!

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Единично настаняване Закуска и вечеря 2315

  Ценaта включва:

   лицензиран екскурзовод на български език в Португалия - Иван Пелтеков
  ✓самолетен билет София – Лисабон // Порто – София с прекачване с вкл. малък ръчен багаж и чекиран 23кг и всички горивни и летищни такси
  ✓ пешеходна екскурзия в Лисабон "Най-доброто от Лисабон" - целодневна
  ✓ пешеходна екскурзия в Порто „Най-доброто от Порто“ – целодневна
  ✓ целодневна екскурзия до Обидуш, Назаре, Баталя и Фатима с вкл. входни такси
  ✓ бакшиш за шофьорите;
  ✓ слушалки за всички екскурзии - 7 дни;
  ✓ карта за градския транспорт с възможност за 3 пътувания, вкл. легендарния Трамвай 28;
  ✓ трансфери летище – хотел – летище;
  ✓ транспорт от Лисабон до Порто  
  ✓ 4 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Лисабон
   3 нощувки в хотел 3* с вкл. закуска в центъра на Порто 
  ✓ Туристическите такси за настаняванията в Лисабон и Порто
  ✓ медицинска застраховка с покритие 10 000 евро (с Assistance) 
  ✓ водач придружител от  България при 30 записани

  Цената не включва:

  ✓ Екскурия до Синтра, Кинта да Регалейра и Кабо да Рока (при мин. 20 записани) - 110 лв. + входни такси (заплащат се предварително)
  ✓ Екскурзия до Барселош, Гимараеш и  Брага (при мин. 20 записани) - 85 лв. + входни такси (заплащат се предварително)
  ✓ Екскурзия до Кашкайш, Ещорил и Белейн (при мин. 20 записани) - 110 лв. + входни такси (заплащат се предварително)
  ✓ Разходка с лодка по р.Дуро - 40 лв. (опционна) 
   Допълнителни мероприятия, посочени като невключени в цената 
  ✓ Вечерно шоу във фадо ресторант (не включва транспорт до Фадо ресторанта). 
  ✓ Доплащане за застраховка Помощ при пътуване за лица над 75г - 20 лв.

  Допълнителни услуги:

  Цена за дете до 12г. - на запитване
  Цена за трети възрастен в стая - на запитване

Запитване:

 
 Условия за резервации: 
За резервациисвания до 30 дни преди отпътуването - депозит в размер на 50% 
Доплащане - до 30.08.2023
За записвания, направени при по-малко от 30 дни до пътуването - заплащане на 100% от тойността на туристическия пакет 

Анулации: 
Анулиране до 60 дни преди отпътуването - удържане на 950 лв и възстановяване на разликата
Анулиране 60-30 дни преди отпътуването - удържане на заплатения депозит
Анулиране 30-0 дни - удържане на пълната сума на договора

Забележки:
 1. Всички екскурзии се осъществяват на български език или превод на български език с участието на лицензиран местен екскурзовод с богат опит
2. Препоръчваме сключването на застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива неустойки при анулиране на пътуването поради заболяване на пътуващия или негов роднина. Застраховката е на стойност около 5% от цената на туристическия пакет и се сключва в деня на подписването на договора.
3 Възможно е разместване последователността на екскурзиите
4. Екскурзията се провежда при минимум 25 човека
5. Българските граждани, пътуващи за Португалия, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

* Този материал и цялата съдържаща се  информация в него, включително, но не само текстове, изображения и други, са обект на авторско право. Всяко неоторизирано копиране, препечатване, възпроизвеждане, промяна, разпространение или използване на този материал е забранено. Никоя част от този материал не може да бъде възпроизвеждана или предоставяна под каквато и да е форма или по какъвто и да е начин, електронен или механичен, включително фотокопиране, запис или чрез каквато и да е система за съхранение и извличане на информация, без изрично писмено разрешение от автора Иван Пелтеков. Потребителите имат право да запазват и / или отпечатват съдържанието на материала само за лично ползване.

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции