МАРОКО ЗА ЦЕНИТЕЛИ | 9 дни - 8 нощи | с полет до Маракеш и връщане от Казабланка | 25.10.2024 НЯМА МЕСТА

2530 BGN
 Мароко
 9 Дни / 8 Нощи
 Самолет

Този 9 дневен тур ще ни покаже най-доброто от Мароко - ще започнем с оживения Маракеш ще завършим в модерна Казабланка. Ще прекараме 2 нощи в под милионите звезди на пустинята Сахара, ще яздим камили на изгрев слънце, ще посетим село в пустинята, ще се разхладим в оазис и ще изследваме процъфтяващите исторически градове Маракеш, Фес, Шафшауен, Мекнес и Рабат. Каним ви с нас да споделим това пътешествие!

СОФИЯ – МАРАКЕШ - АИН БЕТ ХАДУ – УРЗАЗАТ - ЕРФУД – МЕРЗУГА - АЛ РАШИДИЯ - МИДЕЛТ - АЗРУ – ИФРАН - ФЕС – ШАФШАУЕН - МЕКНЕС – РАБАТ – КАЗАБЛАНКА - СОФИЯ

Дата: 25 октомври 2024 - НЯМА МЕСТА


Акценти на програмата:
1. Полети  с кацане в Маракеш и излитане от Казабланка с вкл. 23 кг чекиран багаж и 8 кг салонен
2. 2 нощувки в 3*/4* хотел в Маракеш
3. 1 нощувка в 3*/4* хотел в Урзазат
4. 2 нощувки в камп в пустинята
5. 2 нощувки в 3*/4* хотел във Фес
6. 1 нощувка в 3*/4* Казабланка
7. 8 закуски и 8 вечери
8. Богата екскурзоводска програма в Маракеш, Фес, Мекнес, Рабат и Казабланка
9. Посещение на марокански дом
10. Посещение на пустинното селище на племето Гнауи
11. Посещение на оазиса Хасилабиди
12. Посещение на градините на Мажорел с вкл.вход
13. Посещение на двореца Бахия в Маракеш с вкл.вход
14. Яздене на камили при изгрев слънце
15. Всички входни такси за обектите, посочени в програмата


Дати на тръгване:

25-10-2024


Програма

Ден 1 :

Ден 1: 25.10.2024 СОФИЯ – МАРАКЕШ
Полет от Терминал 2 от София в 08:00 с прекачване във Виена и кацане в Маракеш в 13:20ч. местно време. На летището ще ни посрещнат мароканските ни партньори, които ще ни отведат в нашия 4*хотел. Незабавно настаняване.
Неслучайно Чърчил нарича Маракеш “най-красивото място на света”, а Ив Сен Лоран купува къща и голям парк тук. Багрите на природата, палатите и акробатите, упойният дъх на плодовете и билките в града омагьосват и лекуват. Човек сякаш попада в приказка на Шехерезада. Хората тук владеят изкуството да се живее.
След кратка почивка в хотела ще започне нашата разходка „червения град“. Защо червен ли? Наричат Маракеш така заради цвета на къщите и укрепленията, направени от червена глина, и розовия мрамор на дворците. Но тук дори почвата е с такъв цвят. Ако човек пътува с кола към града, усеща как жълто-оранжевият цвят на пустинята се насища и с наближаването на селището прелива в червено. Ще посетим градините Менара, която заедно с историческата част на града има почетно място в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Те са създадени от халифата на Алмохадите и са разположени върху площ от 90 хектара, гордо контрастиращи на фона на високите и често заснежени планински върхове. Разбира се, няма да пропуснем „Градините на Мажорел“ (вкл. в цената) – любимото място на Ив Сен Лорен. Каква е нейната кратка, но много интересна история, ще ви споделим там... Ще се завърнем в хотела, за да вечеряме и „заредим“ за следващото ни приключение.


Ден 2 :

Ден 2: 26.10.2024 МАРАКЕШ
В днешния ден след закуска ще направим обзорна екскурзия на Маракеш с посещение на джамията Кутубия, възхищавайки се на нейното минаре с височина 68 метра. След това ще видим Двореца Бахия (вкл.в цената), сочен като най-красивия пример за мароканска и ислямска архитектура в света. По желание ще опитаме от автентичния тажин в типичен марокански ресторант, след което ще се „изгубим“ в базарите с нашия опитен екскурзовод. Ще се разходим по оживените улички, минавайки покрай пазарни щандове, предлагащи подправки, ръчно рисувани керамики, кожени изделия и други сувенири. Ще се насладим на атмосферата на площада Джемаа ел-Фна, където ще ви очакват разказвачи, омайващи змии и музиканти. Площад Джемаа ел-Фна е една от най-големите забележителности на Маракеш и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това е един от най-известните площади в Мароко, известен в древността като място, където са се извършвали екзекуции на престъпници. Самото име в превод означава “събиране на нарушители“. Тук владетелите са показвали своята мощ, като са издавали заповеди за публични масови екзекуции. В продължение на векове площадът Джемаа ел-Фна е бил център на Маракеш и до ден днешен той е негов символ. Атмосферата на площада привлича туристи от цял свят.
Ще се приберем за вечеря и нощувка в хотела ни в Маракеш.
За да направим деня още по-“цветен“ ще заведем желаещите на традиционно фолклорно заведение “Chez Ali”, смесващо традиционнитe песни и танци с конна акробатика. В обстановка, достойна за приказките от 1001 нощ ще слушате и гледате представление, пресъздаващо празненствата на предците на берберите - ездачи в баруди, оръжия и народни носии ще връхлитат, както по време на битките в миналото (срещу доплащане).

Ден 3 :

Ден 3: 27.10.2024 МАРАКЕШ – АИТ БЕН ХАДУ – УРЗАЗАТ (212 km – 3ч 30 мин)
След закуска ще се отправим към високите Атласови планини през прохода Тизи-н-Тичка по път, който се издига над равнините на 2 260 метра надморска височина. Ще минем през малки села, ще наблюдаваме непрекъснато променящия се пейзаж и цветове на тези красиви планини, докато стигнем до крепост Аит Бен Хаду. Тя също е в списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Тя е забележителен пример за южна мароканска архитектура. Крепостта представлява колективна група от жилища, струпани в самите отбранителни стени. Някои от тях са скромни, други приличат на малки градски замъци с техните високи ъглови кули и горни секции, украсени с мотиви от глинени тухли. Това е изключителен ансамбъл, предлагащ на посетителите пълна „панорама“ на предсахарските земни строителни техники. В архитектурно отношение жилищните помещения образуват компактна групировка, а сред обществените сгради ще видим джамия, площад, а извън крепостните стени - зони за вършитба на зърно, укрепление и таванско помещение в горната част на селото, кервансарай, две гробища (мюсюлманско и еврейско).  Крепостта е също и един от многото търговски постове на търговския път, свързващ древен Судан с Маракеш през долината Дра и прохода Тизи-н'Телует. Любопитен факт е, че именно тук са заснети филмите "Гладиаторът", "Бабел", "Лоурънс от Арабия", "Легионерът", "Заветното небе" и много други. След това ще продължим през град Уарзазат, за да разгледаме Атлас Студиос - най-голямото и най-известно филмово студио в цяла Африка. Нощувка в Уарзазат.

Ден 4 :

Ден 4: 28.10.2024 УРЗАЗАТ – ЕРФУД  (314 km – 4ч 40 мин) -  | ЕРФУД – ЕРГ ЧЕБИ (МЕРЗУГА)(47 км – 40 мин) 
След закуска ще направим панорамна разходка през каньона Тодра, докато стигнем до място, където ще ни се разкрие величествена гледка на зелени градини и безбройни палми, растящи в долината. Ще продължим през Ерфуд към Рисани - първата столица на династия Алавити. След това ще се отправим към пустинята на Мерзуга, за да пристигнем преди залез слънце.
Тази и следващата нощ ще прекараме под милионите звезди над пустинята в камп с изглед към най-големите дюни на Мерзуга - Palmeras Y Dunas Luxery Camp. Ще похапнем традиционни марокански ястия, а любезните домакини ще се погрижат да превърнат престоя ни там в незабравимо преживяване.

Ден 5 :

Ден 5: 29.10.2024 МЕРЗУГА
В този ден ще станем рано и ще се отправим на пътешествие през хипнотизиращата пустиня Мерзуга. Ще започнем  с езда на камила при изгрев слънце (вкл. в цената), пресичайки златните дюни, докато денят се разгръща. След това ще се потопим  в номадския живот с посещение на берберско селище (вкл. в цената), където ще ви срещнем с фолклора на племето Гнауи, спечелил международно признание с неподражаемата си идентичност и чиято музика наричат „африканския госпъл“. Музикантите от племето свирят с лютните си дълбоко хипнотична транс музика - тихи, ритмични мелодии, изпяти с призив и отговор, пляскане с ръце и „оцветени“ със звуците на цимбали. Церемониите на гнауи използват музиката и танците, за да призоват предците си, когато имат нужда от изцеление. Ще се посетим и оазиса Хасилабиди (вкл. в цената),  където ще имаме възможността да похапнем берберска пица.
Завръщане в нашия камп, вечеря и нощувка.

Ден 6 :

Ден 6: 30.10.2024 МЕРЗУГА, АЛ РАШИДИЯ- МИДЕЛТ- АЗРУ - ИФРАН- ФЕС (468 км – 7 ч)
След закуска, ще се отправим към Ал Рашидия през Ерфуд, Ауфус и долината на река Зиз, където ще спрем за панорамни снимки към оазиса на Ауфус в региона на Тафилалет. Ще продължим към Миделт с почивка за обяд. Следва преход през Азру, разположен на 1300 метра надморска височина, после ще пътуваме през кедровите гори към един от най-чистите и най-интригуващи градове в света - Ифран, известен в Мароко като "Малка Швейцария". Пристигайки във Фес ще пием чай в къща на мароканско семейство в една от старите къщи в Ел Медина (включено в цената), за да се докоснете до бита на местните. Настаняване и нощувка във Фес.

Ден 7 :

Ден 7:  31.10.2024 ФЕС
Днес ще открием вълшебния Фес: изумителен град, обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и домакин на най-старата и най-голямата медина в Северна Африка. Ще започнем с  Баб Бужлуд - една от портите, водещи в медината, ще посетим също университета и дамията Ал-Карауин (само отвън, тъй като достъпът е само за мюсюлманите).
Разбира се няма да пропуснем и медресето Бу Инания (включено в цената), чиято архитектура е призната като връх в историческата мароканска архитектура. Ще влезем в свят на сложни мозайки, елегантни резби от мазилка и спокойни дворове, които ще ви пренасят в друго време. Възхищавайте се на майсторството, размишлявайте в спокойните молитвени зали и се потопете в богатата история и духовна атмосфера на тази емблематична забележителност. 
За желаещите ще организираме екскурзия до Шафшауен “Синият диамант на Мароко“ с ранно отпътуване от Фес  (3 ч 30 мин в  посока) и завръщане вечерта (опционна екскурзия, мин. 10 записани). Построен на планински склон, Шефшауен е град със специално настроение. Неговият уникален чар създава впечатление за нереалност. Със своите изплакнати в синьо къщи, целият град сякаш е окъпан в лазур. Неизбежната Медина с известните си тесни криволичещи улички е възможност да се смесите с местното население и да помиришете и опитате изкушения: от прясно изпечен хляб до умело приготвени тажини. Има и Касба, която стои в средата на стария квартал: нейните буйни градини, разположени в центъра на града, са убежище на свежест.
Забележка: Записалите се за екскурзията до Шефауен, ще пропуснат порограмата във Фес. 

Ден 8 :

Ден 8: 01.11.2024 ФЕС – МЕКНЕС (50 мин) | МЕКНЕС – РАБАТ (2 ч)| РАБАТ – КАЗАБЛАНКА (1ч)
След закуска ще започне живописното ни пътешествие от Фес до Рабат, изследвайки вълнуващите пейзажи и исторически „бижута“ по пътя. Ще посетим първо древния град Мекнес, който ни очаква, обещавайки пътешествие през легендарното му минало и вечна елегантност. Ще усетим царствения му чар, посещавайки великолепния Кралски дворец (отвън). Ще видим богато украсените порти и буйни градини, които отразяват богатата история на града и кралското наследство. Ще се полюбуваме на сложната архитектура и пищния декор, подходящ за кралски особи.
Ще продължим към Рабат – столицата на Мароко, където ще открием крепостта Оудая, символичната кула на Хасан и мавзолея на Мохамед V.
Кулата на Хасан е близо хилядолетен паметник, издигната през 1196 г. Тя е поръчана от султан Якуб Ел Мансур, владетел от династията на Алмохадите, който е имал визия да построи най-голямата джамия в света. Първоначално проектирана да служи като минаре, никога не е била завършена поради смъртта на султана, оставяйки кулата на височина само 44,3 метра - по-малко от предвидената й 60-метра. Векове наред емблематичната кула останала без определена функция, докато земетресението през 1755 г. не поврежда останките на джамията. През 60-те години на миналия век историческият обект е превърнат в мавзолей на Мохамед V, в който се намират гробниците на крал Мохамед V, неговия син принц Мулай Абдала, крал Хасан II и гробницата на неизвестния войник.
Денят ни ще завърши в Казабланка. Пристигайки, ще изпитаме завладяващите контрасти на града. Ще се отправим към площада на Обединените нации, оживен център на модерността, включващ емблематични небостъргачи и оживени улици. Ако остане време ще посетим и един от най-живописните квартали на Казабланка Habous - модерен, тих и добре поддържан, построен по време на френския протекторат с идеята да привлече и приюти много търговци и техните семейства от всички части на Мароко. Той е съхранил и поддържа и днес обичайната си естетика на арабски град - с арки, малки площади и градини. Настаняване в хотела, вечеря и заслужена почивка.

Ден 9 :

Ден 9:  02.11.2024 КАЗАБЛАНКА
След закуска ще се разходим отново из този прекрасен град на атлантическото крайбрежие, за да видим това, което не успяхме в предходния. Разбира се ще посетим джамията Хасан II (само отвън), историческата медина и стария град.
Около 11ч ще отпътуваме към летището за полета ни в 14:20 за България с прекачване във Франкфурт. Кацане в София в 19:20 българско време. 

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Хотел 3/4* човек в двойна стая Закуска и вечеря 2530
Хотел 3/4* - дете от 2 до 11г. Закуска и вечеря 2040
Хотел 3/4* - възрастен на допълнително легло Закуска и вечеря 2406
Хотел 3/4* - единична стая Закуска и вечеря 2810

  Ценaта включва:

  1. Самолетни билети от София до Маракеш и от Казабланка до София с прекачване, 23 кг чекиран багаж и малък ръчен багаж
  2. Всички трансфери и транспорт по програмата с климатизиран автобус
  3. Лицензиран екскурзовод по време на цялото пътуване
  4. 2 нощувки в 4* хотел в Маракеш
  5. 1 нощувка в 4* хотел в Урзазат
  6. 2 нощувки в камп в пустинята Сахара
  7. 2 нощувки в 4* хотел във Фес
  8. 1 нощувка в 4* Казабланка
  9. 8 закуски и 8 вечери
  10. Богата екскурзоводска програма в Маракеш, Фес, Мекнес, Рабат и Казабланка
  11. Посещение на марокански дом
  12. Посещение на пустинното селище на племето Гнауи
  13. Посещение на оазиса Хасилабиди
  14. Посещение на градините на Мажорел с вкл.вход
  15. Посещение на двореца Бахия в Маракеш с вкл.вход
  16. Яздене на камили при изгрев слънце
  17. Всички входни такси за обектите, посочени в програмата
  18. Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
  19. Градски такси
  20. Водач-преводач на групата от България 

  Цената не включва:

  1. Посещение на Шефшауен - срещу доплащане, заявява се и се заплаща предварително
  2. Посещение на атракционно заведение Chez Ali – срещу доплащане
  3. Обяди  
  4. Напитки по време на вечерите
  5. Бакшиши за местния екскурзовод и за шофьора в размер на 5 евро на човек на ден 
  6. Застраховка Отмяна на пътуване, покриваща глоби при анулации по здравословни причини. Застраховката се изчислява като процент от цената на екскурзията и застрахователната премия се равнява на около 4%. Травел холидейс съдейства за сключването.
  7. Разходи от личен характер
  8. Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65г поради завишена застрахователна премия  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 1. Програмата не е подходяща за лица с ограничена подвижност
2. Възможна е промяна на последователността на разглеждане на обектите, както и на полетното разписание
3. Екскурзията ще се проведе при мин. 20 записани
4. Срок за потвърждаване на програмата 60 дни преди датата на отпътуване
5. При повишение цените на горивата авиокомпаниите имат право да направят корекция на договорената цена на самолетните билети., което ще доведе до актуализиране на цената на пакетното пътуване, но не по-голямо от 3%

Условия за резервация:
1. Депозит в размер на 800 лв при подписване на договора
2. Доплащане до 45 дни преди отпътуването

Анулационни условия:
1. Анулация до 45 дни преди отпътуването – удържане на заплатения депозит
2. Анулация при по-малко от 45 дни до пътуването – пълно удържане на заплатените суми

Подобни предложения

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции