Добре дошли в Краков!
Бившата кралска столица на Полша без усилие слива средновековна помпозност и разкош с модерно забавление на студентите в хармонично цяло.
История
Редуващи се теми за унищожаване и прераждане текат през цялата история на Краков, чак до 13-ти век, когато мародерските татари разграбват града и пробиват гърлото на градския кариер със стрела. Век по-късно Краков отново е начело като столица на Полша, а след това отново се срива през 16-ти век, когато столицата се премества във Варшава. В по-ново време Краков отново се появява след Втората световна война, за да бъде окупиран от нацистка Германия 20 години по-късно.
Зашеметяваща архитектура
Привържениците на архитектурата ще мислят, че са умрели и отишли в небето. През хилядите години от съществуването на Краков са преминали всички големи европейски архитектурни стилове - романски, готически, ренесансов, барок и арт нуво - и са оставили следи, които доказват, че цялото е безкрайно по-голямо от сбора на частите. Ще намерете най-големия късно-готически олтар в света в затъмнения интериор на базиликата "Света Мария" и след това може да излезте на слънце, за да видите блестящата ренесансова зала на 16-ти век, построена по времето, когато кралската власт на Краков е била на върха си.
Култура, култура, култура
Краков може вече да не е политическа столица на Полша, но пък е останала културната столица на страната. Годишният списък на фестивалите и събитията е толкова дълъг, колкото вашата ръка и всяка седмица, изглежда, носи още един празник на театъра, изкуствата, музиката, филма, танца, литературата и, да, храната. Споменахме ли, че има дори пиероги фест? Извън фестивалите, краковците са запалени театрали, любители на джаза, любители на поезията, любители на филмите и слушатели на клезмери и на пръв поглед всяко кътче на града, всяко тъмно мазе и скрита градина, бръмчи с артистично очакване.
Пиероги, Водка и др.
Никакво отчитане на прелестите на Краков не би било пълно без поглед към кулинарията. Елате за да вкусите от традиционните изкушения като киелбаса (полска наденица), пиероги и водка, сервирани навсякъде от велики готически изби до обикновени щандове. Краковците също обичат да глезят небцето си. Френските, италианските и азиатските вдъхновени ресторанти са популярни, докато веганската и вегетарианската храна изживяват нещо за момент - веганското суши и безместен кебаб са изключителни. Завършете с лоди (сладолед), национална мания.