STOP SALE Средиземноморска Турция - Пътешествие из древните Фригия – Писидия – Панфилия – Ликия – Кария – Йония

937 BGN
 Турция
 8 Дни / 7 Нощи
 Автобус

Южното крайбрежие на Мала Азия е приказно красиво! Скалиста планина се врязва в топло и лазурно море и сътворява изобилие от приказни фиорди, романтични островчета и вълшебни заливи. Живописната природа и многобройните уникални древни археологически и исторически паметници правят тази екскурзия изключително интересна!

АВТОР НА ПРОГРАМАТА - ВАЛЕНТИН КИРЯКОВ!

Консултант и екскурзовод на български език Байрам Гюней

Акценти на програмата:
Грандиозното светилище на митичния цар Мидас и най-големият скален надпис в света (VIII век пр.н.е.)
Античният Сагаласос, най-новата археологическа сензация
Живописната стара част на Анталия и нейните забележителности
Непристъпният Термесос – градът, който дори Александър Македонски не е успял да превземе
Аспендос – най-добре запазеният амфитеатър в света
Крайморският водопад в Анталия
Църквата и саркофагът на Свети Николай Чудотворец
Уникалните ликийски скални гробници и римският амфитеатър в Мира
Разходка с лодка над потъналите градове край остров Кекова
Каньонът Саклъкент (Скритият град), втори по големина в Европа
Древният ликийски град Тлос, известен като „Великолепната метрополия“
Разходка с лодка по река Далян до плажа на костенурките Карета-карета 
Гробницата на Мавзол, едно от 7-те чудеса на античния свят в Бодрум (древния Халикарнас)
Рицарският замък, където днес се помещава Музеят на подводната археология в Бодрум
Грандиозният храм на Аполон в Дидима
Руините на великите градове Милет и Приене
Измир – перлата на турското Средиземноморие
Храмът на Атина Палада в Асос
Най-големият висящ мост в света, свързващ Азия и Европа над Дарданелите

Бургас - Афион - Анталия - Каш - Мармарис - Бодрум - Дидим - Бехрамкале

ИЗТЕКЛА ОФЕРТА

Програма

Ден 1 :

07.11.2022   
Бургас – Афионкарахисар (Черната крепост) 
Тръгване в 05:00 часа. Преминаване от Европа в Азия по един от мостовете над Босфора в района на Истанбул.
Кратка почивка в новия и модерен Ескишехир
Вече сме в Долината на фригите. Първата забележителност в нашата програма е грандиозното Светилище на Мидас, митичния цар на древна Фригия, който според легендата превръщал в злато всичко, до което се докоснел. Тук се намира и най-големият скален надпис в света. Посветен е на богинята Кибеле (8 век пр.н.е.). 
Пристигане в Афион. Вечеря. Нощувка. 

Ден 2 :

08.11.2022   
Афион – Сагаласос – Анталия 
След закуска приятна разходка из колоритната стара част на Aфион. Десетките майсторски реставрирани и боядисани в различни ярки цветове дървени къщи представляват прекрасна гледка на фона на величавата Черна крепост, извисяваща се върху скалите зад тях. Уникалната джамия от ХIII век е прочута с дървените си колони, а Етнографският музей с много богатата и интересна сбирка. 
Пътят ни продължава през земите на древна Писидия към античния Сагаласос - най-новата археологическа сензация! Мнозина го оприличават на великия Ефес! В него български крак почти не е стъпвал. Ще разгледаме украсената с прекрасни статуи агора, представителната главна улица и най-важните обществени сгради: големия дворец, библиотеката, нимфеума (храма на нимфите), Мемориала на героите, както и гръко-римския амфитеатър, превърнат по-късно в християнски храм. В сградата на античната библиотека са съхранени добре запазени римски мозайки.

Късно следобед пристигане в Анталия - в миналото главен град на древна Памфилия, а днес туристическа столица на 
Турция.

Пешеходна обиколка на историческата част: Вратата на Адриан, „Надипленото” минаре, Часовниковата кула, пристанището, калето и др.
Свободно време за разходка из пъстрата чаршия
Настаняване. Вечеря. Нощувка. 

Ден 3 :

09.11.2022   
Анталия – Термесос – Аспендос - Анталия  
Закуска. Днес ни предстои приятно пътешествиe из изключително интересните и живописни околности на Анталия. 
Започваме с Термесос. Този град е уникален, истинско архитектурно чудо! С основание го сравняват с легендарния Мачу Пикчу! Построен е на стръмен склон високо в планината. Нищо чудно, че дори великият Александър Македонски не е успял да го превземе.
Нашата обиколка ще започне от величествената Входна порта и ще продължи по Улицата с колонадата до предствителната Горна агора и красивия одеон. Термесос наистина е много впечатляващ, но най-смайващ е амфитеатърът. Толкова е необикновен, че не мога да го опиша. Намира се върху самия връх, на възможно най-високото място! 
Следващата забележителност е Аспендос, най-добре запазеният амфитеатър в света. Все още се използва за различни представления и за международен оперен и балетен фестивал.    
Мнозина го считат и за най-красивия! Построен е през II век от н.е. по време на управлението на римския император Марк Аврелий от местния архитект Зенон. Внушителните галерии, украсата и най-вече отличната акустика свидетелстват за голямо майсторство. Признателните граждани на Аспендос са поставили статуя на архитекта на южния параден вход.
Близо до амфитеатъра се виждат руините на древен акведукт и две свързани водни кули, които са осигурявали вода на града.     
В този район има още много забележителни антични градове. При достатъчно време и желание можем да разгледаме най-важния от тях. Перге е първата столица на древна Памфилия. Легендата разказва, че е основан от участници в Троянската война. Тук също има красив театър с частично запазена сцена, украсена с релефи, фризове и статуи.
Наблизо е и добре запазеният стадион с 50 носещи свода и 15000 места. Останалата част на античния град е заобиколена от внушителна крепостна стена. Зад нейните кръгли кули се виждат руините на дълги и широки колонади, агора, кръгъл храм, терми и некрополи. Най-ценните статуи и саркофази са пренесени в Археологическия музей на Анталия.
След толкова много интересни исторически забележителности е време за красива природа! 
Нашето пътешествие за деня ще приключи с фотопауза при крайморския водопад Дюден. Водата се излива директно в Средиземно море от височена около 40 метра! Едно наистина великолепно преживяване!
Свободно време за разходка из модерната част на Анталия или посещение на Археологическия музей (при възможност и желание).
Вечеря. Нощувка. 

Ден 4 :

10.11.2022   
Анталия – Мира – остров Кекова – Каш 
След закуска ще се отправим към красива Ликия. Пътят преминава през някои от най-известните турски курорти и навлиза в дебрите на планината Тавър. Нейните южни склонове се врязват в лазурното Средиземно море и образуват приказни фиорди и тайнствени скалисти островчета. Това е най-живописната част от нашето пътешествие.  
В древна Мира ще разгледаме: 
- църквата и саркофага на покровителя на Бургас – свети Николай Чудотворец (Мирликийски), бъдещия дядо Коледа 
- уникалните ликийски скални гробници (6-4 век пр. н.е.) 
- римския амфитеатър

Нашето пътешествие ще продължи с приятна разходка с лодка до потъналия град край остров Кекова (по желание). 
Вечеря и нощувка в Каш, най-пленителното и романтично крайбрежно градче!   

Ден 5 :

11.11.2022   
Kаш – Фетие – река Далян – Мармарис 
След закуска ще разгледаме дълбокия 300 метра каньон Саклъкент (Скрития град). Въпреки че се намира в Азия, според турците той е втория по големина в Европа! Наистина е много голям!
Следващата забележителност е Тлос, един от 6-те главни града на Ликийската федерация и неин спортен център. Наричали са го „Бляскавата метрополия“. 
Този град е много древен. Основан е около 2000 години пр.н.е. През своето съществуване е населяван от много народи и бил под влиянието на различни култури. Затова част от руините не могат да бъдат идентифицирани. Главните забележителности са величественият Акропол и многобройните некрополи (гробници). 
При възможност и достатъчно време ще се отбием в Ксантос, древната столица на Ликия и Патара, родния град на Свети Николай Чудотворец. 
Следва кратка пауза в центъра на Фетие, един от най-известните турски курорти. 
Разходка с лодка по река Далян край руините на древния град Каунос и ликийските скални гробници до плажа на костенурките Карета-карета (по желание).
Вечеря и нощувка в Мармарис, другият прочут турски курорт. 

Ден 6 :

12.11.2022  
Мармарис – Бодрум – Дидим 
След закуска ще отпътуваме към антична Кария
Програмата ни започва с разходка край пристанището на Бодрум, древния Халикарнас и посещение на останките от огромната Гробница на Мавзол – още едно от 7-те чудеса на античния свят (от нея произхожда днешната дума мавзолей). Желаещите ще могат да посетят и рицарския замък, където днес се помещава Музей на подводната археология. Свободно време. 
Следва фотопауза при Храма на Зевс в Евромос (при възможност).
Посещение на грандиозния свещен храм на Аполон в Дидима. Неговият велик оракул е бил втори по важност в античния свят (7 век пр. н. е.) след този в Делфи.

Вечеря и нощувка в модерния и много красив курорт Дидим. 

Ден 7 :

13.11.2022   
Дидим – Милет – Приене – Измир - Асос 
След закуска се отправяме по древния свещен път към великия Милет, основател на много колонии по нашето крайбрежие.
Разглеждане на огромния амфитеатър и други забележителности.
След това ще посетим един от най-важните и представителни градове на йонийското крайбрежие – Приене
Забележка: В този район има още много и изключителни исторически паметници. Те обаче са предмет на друга екскурзия: „Егейска Турция”
Панорамна обиколка на Измир, „Перлата на Егейско море“. Свободно време за разходка по красивата крайбрежна променада. Древна Смирна е родното място на поета Омир и корабния магнат Аристотел Онасис. 
След това ще се възползваме от крайпътните възможности за покупки.  
Вечеря и нощувка на брега на Бяло море в романтичния Асос (Бехрамкале), едно наистина приказно кътче.

Ден 8 :

14.11.2022   

Бехрамкале – Чанаккале – Лозенград – Бургас  
След закуска посещение на Асос, градът, където Аристотел е основал прочутата си школа. Разглеждане на Храма на Атина – достойно място за край на екскурзията! 
Приятна разходка из чаршията на Чанаккале.
Преминаване на Дарданелите от Азия в Европа по най-дългия висящ мост в света (дължина на основния отвор 2023 метра и височина на колоните 318 метра).
Окончателно пазаруване на подаръци, баклави, халва, перилни препарати и още какво ли не в Кешан и Лозенград! 
Привечер – отново в Бургас! 

*Цената е на човек при двойно настаняване
Хотел/Категория Описание Цена (лв)
Двойно настаняване 937
Единично настаняване 1146

  Ценaта включва:

  транспорт с комфортен лицензиран туристически автобус 
  всички гранични и пътни такси 
  7 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* и 4* 
  туристически програми във всички обекти 
  лицензиран турски екскурзовод на български език 
  водач от туристическа агенция 

  Цената не включва:

  всички обеди 
  входните такси за всички обекти 
  разходките с лодки до потъналия град край остров Кекова и по река Далян
  доплащане за застраховка „Помощ при пътуване“ при лица над 65 години

  Допълнителни услуги:

Запитване:

 
 Условия на плащане: 
✓ депозит от 300 лв при сключване на договора за организирано туристическо пътуване 
 окончателно разплащане до 30 септември 2022
Условия за анулации:
✓ до 30.09.2022 – задържане на депозита
✓ след 30.09.2022 – задържане на пълната сума

Забележки:  
✔ Препоръчваме застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща неустойки при анулация при положителен тест за COVID-19 след 96-тия час преди пътуването, както и при здравословна причина за прекратяване на договора. Травел Холидейс ООД може да съдейства за сключването.
✔ При недостигнат мин. брой туристи 30 и при записани не по-малко от 25 – доплащането ще бъде по 64 лева. При анулиране на екскурзията цялата заплатена сума ще бъде възстановена в срок от 14 дни!
✔ Местата в автобуса се определят по реда на заплащанията! 
✔ Минимален брой записани за осъществяването на екскурзията: 30
✔ Срок за уведомяване за несъбран минимален брой туристи по пътуването: 20 дни преди отпътуването
✔ Възможно е да бъде организиран трансфер от Добрич и Варна срещу доплащане при минимум 6 записани от двата града.
✔ Туроператорът си запазва право да увеличава цената на туристическия пакет, ако стойността на транспортните разходи (вкл. цената на горивото) и размерът на таксите и данъците, свързани с пътуването, се увеличат след сключване на договора до началото на пътуването, както и ако се промени валутният курс от момента на сключване на договора до началната дата на пътуването. Промяната се изчислява по актуалния фиксинг на БНБ за съответната валута към конкретната дата на промяната. Увеличението на стойността на пътуването трябва да съответства на изменението на съответните разходи, като начинът на изчисляване е пропорционален на увеличената стойност на посочените разходи. 
✔ Пътуването е с културна насоченост и включва посещения на най-значимите археологически обекти и паметници в този район на Турция. 
✔Свободното време е сравнително ограничено, но в рамките на необходимото.
✔Туроператорът не носи отговорност, ако някой от предвидените за разглеждане обекти е затворен поради ремонт, реставрация или друга причина. 

Подобни предложения

Travel Holidays

При необходимост Травел Холидейс ООД си запазва правото да променя цените и условията на предложената оферта.

Травел Холидейс ООД е регистриран администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни

Абонамент за промоции